Prosty sposób na ziemniaka – BABKA ZIEMNIACZANA

Skrobię jadam dość rzadko, ale co kilka tygodni miewam ochotę na ziemniaka 🙂

Ostatnio zamarzyłam sobie Ziemniaczaną Babkę – dość tradycyjne w pewnych rejonach Polski danie.

SAM_3730
Proste, szybkie i całkiem smaczne.

Babkę ziemniaczaną można jeść solo, z sosami, na ciepło, na zimno, jak ktoś lubi – to nawet z keczupem 😉 Byle nie z takim byle jakim.

Do sporządzenia babki najlepiej nadają sie niewodniste ziemniaki – dobre są ubiegłoroczne, nie młode (ja takich właśnie użyłam).
Może macie jeszcze w piwnicy takie ziemiaki – warto je zatem tak wykorzystać 🙂
Wyjątkowo dobra odmiana mi się trafiła (w prezencie z resztą, dziękuję Kasiu), dzięki czemu i sam efekt końcowy był dobry.
Rodzaj i smak ziemniaka decyduje o tym bezwględnie.

W Polsce jest ponoć ponad 120 odmian ziemiaka…
ale na rynku popularnych jest tylko kilka odmian.
Tutaj fajny artykuł o pyrkach 🙂

W każdym razie jeśli chcesz trochę poekspermentować z ziemniakiem – polecam takie danie.

Jest oczywiście bezglutenowe, bezmączne i tanie – bo boczek/słonina, cebula i ziemniaki – to chyba jedne z najtanszych produktów.

SKŁADNIKI:

– ok 2 kg ziemniaków

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

200-250 gr surowego boczku/słoniny

4 jaja

zioła (ja dodałam majeranek, rozmaryn, tymianek, gałkę muszkatołową, kminek – świeże lub suszone)

sól, pieprz

plastry boczku/słoniny – do obłożenia ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce (ja utarłam na najmniejszych oczkach, ale nie tych które robią z produktu totalną paćkę – bo nie lubie sobie kaleczyć rąk 😉 .
Oczywiście można użyć jakiegoś malaksera.

Boczek/słoninę – pokroić drobno, topić na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni i stopi, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, zioła. Chwilę podsmażyć.

P1090663

Do utartych ziemniaków dodać boczek z ziołami, posolić, popieprzyć, wymieszać.
Na końcu dodać jaja. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do formy do pieczenia (wielkość i kształt – dowolny).

Na wierzchu obłożyć ciasto plastrami surowego boczku lub słoniny.

Piec w temperaturze około 180 st.C kilkadzisiąt minut – do czasu aż się ładnie przyrumieni a patyczek drewniany będzie wychodził z ciasta suchy.

SAM_3733

Jest to podstawowy przepis na babkę – w moim wydaniu.
Można dodać do niej przed pieczeniem jeszcze drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbasę.
Albo grzybki… Nie musisz dodawać czosnku, a za to dodać troche przyprawy curry np…

Babkę można jeść na zimno – pokrojoną w plastry, polać sosem (na przykład grzybowym) lub odsmażyć plastry na patelni.

SAM_3732

Bardzo dobrze smakuje na zimno po prostu z solą 🙂

SAM_3728

Ważne by babka była tłusta – inaczej będzie wiórowata i mniej smaczna moim zdaniem.

Smacznego 🙂

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się