Mus Piernikowy do Ciała

Święta lada chwila, w kuchni pieką się pierniki (u mnie jeszcze nie, ale już tydzień temu piekłam w pracy z dziećmi prawdziwe pierniki z dojrzewającego ciasta – wyszły przesmaczne).

Na zewnątrz popaduje śnieg z deszczem – czyli polski grudniowy standard lat ostatnich 🙂 …

W sklepach mnóstwo migoczących ozdób z kolędami w tle…

A ja oferuję Wam pomysł i przepis na przemiły rozpieszczający ciało i roztapiający lód 😉 gorący Piernikowy Mus do Ciała – na bazie łojów, z dodatkiem oleju kokosowego, oliwy, oleju migdałowego, wosku pszczelego i miodu – dla podbicia walorów nawilżających.

20161214_132425

Ważna uwaga – miód i olej kokosowy i oliwę warto dodawać „na zimno” – o ile oczywiście dysponujecie surowymi olejami i takim też miodem.

Z tym roztapianiem lodu to oczywiście taki mały marketingowy żart 😉

Akurat miałam okazję zrobić fotki na kawałkach lodu, na dworze.

Ale jest w tym ziarno prawdy – bo „piernikowe” olejki dodane do Musu mają takie też rozgrzewające właściwości. Także na pewno miło rozpieszczą zmarzniętą lekko skórę i mile rozbudzą apetyt na świąteczny relaks – pobudzając nozdrza tym przemiłym piernikowym zapachem.

Łój gęsi także ma właściwości lekko rozgrywające.

Mus  nie jest bardzo napowietrzony, ma przyjemną konsystencję lekko sztywnego balsamu, w cieple w temperaturze powyżej 20 st.C stanie się bardziej płynny, w lodówce stwardnieje.

Nie musi jednak stać w lodówce, w temperaturze pokojowej spokojnie postoi wiele tygodni.

Uwaga jednak ! – olejek cynamonowy i goździkowy mogą podrażniać skórę, choć nie jest to regułą. Ale warto mieć to na uwadze.

20161214_112347

Składniki do przygotowania około 80 g Musu:

  • Łój wołowy – 35 g
  • Oliwa extra vergin – 5 g
  • Olej migdałowy – 10 g
  • Olej kokosowy – 20 g
  • Łój gęsi – 10 g
  • Wosk pszczeli – 3 g
  • Olej palmowy z miąższu – 4 g
  • Miód (w postaci płynnej najlepiej) – 3 g
  • odrobina spirytusu – 1 ml
  • olejek eteryczny cynamonowy – 6 kropli
  • olejek eteryczny goździkowy – 4 krople
  • olejek eteryczny pomarańczowy – 12 kropli
  • olejek eteryczny anyżowy – 2 krople

Sposób przygotowania:

Łoje wołowy i gęsi, wosk pszczeli, olej migdałowy, olej palmowy – roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, schłodzić – aż lekko stwardnieje. Twardawą masę ubijać mikserem (trzepaczką do bicia piany) przez kilka minut, dodać oliwę, olej kokosowy (najlepiej w formie płynnej) i spirytus. Chwilkę zmiksować. Lekko schłodzić. Ubijać jeszcze całość przez kilka minut dodając olejki eteryczne.

20161214_152900

Gotowe 🙂

Jeśli masz bardzo suchą skórę warto zrezygnować z oleju migdałowego i dodać tylko oliwę. I odwrotnie – przy skórze tłustej – można dodać tylko olej migdałowy, oliwę pominąć.

I z przyjemnością można się nasmarować Musem, po wcześniejszej tonizacji ciała płynem na bazie Octu Świątecznego i zajadać piernika – upieczonego najlepiej z ciasta dojrzewającego 😉 Tutaj przepis.

Pięknych Świąt! 🙂

20161214_132220

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się