ORGANICZNY WOSK PSZCZELI

WOSK PSZCZELI

SAM_0366

To znany od wieków produkt pszczeli, który jest mieszaniną kwasu palmitynowego, melisowego, hydrokwasów, alkoholu cerylowego, mirycynowego, estrów kwasu octowego, masłowego, walerianowego, węglowodorów jedno- i dwuhydroksylowego, również barwnika żółtego, chryzyny.

SAM_0252

Tutaj możecie poczytać jak pszczoły produkują wosk:
http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/275/jak_pszczoly_produkuja_wosk.html

Do składników aktywnych biologicznie wosku pszczelego żółtego należą: wolne alkohole tłuszczowe (średnio 1,2%), sterole (średnio 1,0%), wolne kwasy nienasycone (średnio 0,8%), triterpeny (średnio 0,6%), polifenole (średnio 0,3%), związki lotne (0,1%) i karotenoidy (średnio 0,01%). Wolne alkohole tłuszczowe, takie jak triakontanol, oktakosanol, heksakosanol i triakontanol, odznaczają się działaniem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwwrzodowym (Carbajal i wsp. 1995, 2000, Menendez i wsp. 2001, Perez i wsp. 2013).

Tutaj artykuł na temat leczniczych właściwości wosku pszczelego: http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/108-pasieka-3-2014/1319-wykorzystanie-wosku-pszczelego-w-lecznictwie

oraz tutaj także ciekawy tekst – http://apis-polonia.eu/wosk-pszczeli/

Topienie woszczyny…

SAM_0247

SAM_0256

SAM_0254

SAM_0258

Najlepszy do celów kosmetycznych i leczniczych
jest nieoczyszczony i niesterylizowany wosk pszczeli –
tzw. wosk pasieczny.

SAM_0369

Dodam jeszcze, że powinien on być z organicznej pasieki – bo tylko taki wosk nie będzie zawierał
w swoim składzie pozostałości szkodliwych chemicznych środków ochrony pszczół i leków.

ORGANICZNY NIEOCZYSZCZONY WOSK PSZCZELI – niesie ze sobą mnóstwo korzyści:

– jest delikatny dla skóry. Potęguje działanie nawilżające mazideł – jako jeden z ich składników

znajduje zastosowanie w leczeniu kataru siennego, szeregu chorób skóry, wrzodów, czyraków, skaleczeń, ran, artretyzmu, dny, schorzeń reumatycznych

– to doskonały naturalny środek ochronny skóry (zapobiega wysychaniu i działaniu czynników atmosferycznych)

– ma działanie przeciwzapalne, wygładzające, przyśpieszające regenerację naskórka, nawilżające

– w farmacji służy do wyrobu plastrów i czopków

Wosk pszczeli można także używać do produkcji świec – sprawdza się w  tej roli od wieków.

SAM_0624

SAM_0260

Na koniec dodam jeszcze, że wosk używany był także od wieków w różnych gałęziach działalności człowieka – także w przemyśle.
Powszechnie znane jest jego wykorzystanie do wyrobu świec, do impregnacji drewna, płótna, papieru i skóry oraz jako spoiwo do farb malarskich.

 

Źródła:

– http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/108-pasieka-3-2014/1319-wykorzystanie-wosku-pszczelego-w-lecznictwie

– Produkty pszczele i przetwory miodowe, M. Wojtacki,

FacebookTwitterGoogle+Podziel się