CIASTECZKA CZEKOLADOWE z nutą pomarańczy – bez jaj, słodzików, zbóż. Proste, szybkie, pyszne i już :)

Przepis na ciasteczka to modyfikacja przepisu na dyniowy piernik bez jaj (link tutaj). Ciasto na Ciasteczka musi być troszkę bardziej suche, tak by dało się uformować ręcznie lub inaczej – małe ciasteczka. Można masę także włożyć do foremek na babeczki, … Continue reading 

WĄTRÓBKA – superfoods na każdą kieszeń + przepis na WĄTRÓBKĘ Z CEBULĄ I JABŁKIEM W TYMIANKU

Zainspirowana pomysłem Lauren (tutaj link), przypomniałam sobie o kapsułkach wątrobowych, które robimy – jako naturalny świetny suplement. Tak dużo pisze się i mówi o rożnych goji, acai, spirulinach, maca i innych superfoodsach … a dlaczego nie o wątróbce? Nie twierdzę, … Continue reading 

PIERNIK z DYNIĄ – bez jaj, bez zbóż, bez mleka, bez słodzików i cukru dodanego.

Ten przepis to spontaniczna i prosta (jak zwykle u mnie) modyfikacja tego przepisu na piernik dyniowy (link tutaj). Tym razem kombinowałam tak by nie używać w cieście jaj oraz pseudozbóż. Dzięki czemu wyszło paleo ciasto, które można zrobić raptem z … Continue reading 

Co JADAM PODCZAS WYJAZDÓW (w dzicz i nie tylko) – czyli wypadowe jedzenie „plecakowe”

Robię sobie urlop – w końcu, muszę odpocząć od komputera 😉 Bo zwariuję. Czekają na mnie Natulaki i może trochę dzikiej natury do obejrzenia. Muszę odmeldować się z matriksa na jakiś czas… Ostatnio uszyłam prototyp Natulaka Owieczki. Tym razem można … Continue reading 

Surówka z pokrzywą i chrupiące placki z żołędzia – w wild city paleo stylu ;)

Zainspirowana zdjeciami Iwony Wierzbickiej aktualnie uczestniczącej w warsztatach z dzikiej kuchni u Łukasza Łuczaja… postanowiłam na szybko przyrządzić coś trochę w stylu wild paleo :). Pamiętam jak dziś, jak kilka lat temu szalałam na łąkach i zbierałam roślinną „dziczyznę” 🙂 Teraz … Continue reading 

Surowa SAŁATKA Z SARNINĄ okraszona majonezem z gęsiego tłuszczu

Poszalałam. Dorwawszy się, mówiąc kolokwialnie, do pysznej ekologicznej sałaty rzymskiej, salera naciowego, dymki i pomidorów – postanowiłam zrobić sałatkę z sarniną. Dziczyzna gości ostatnio na naszym stole dość często. Jest mi dane delektować sie wieloma jej rodzajami. Tutaj można przeczytać … Continue reading 

ZIELONY KOKTAJ z JAJEM odżywczy sposób na śniadanie. Kilka słów o jarmużu i szpinaku

Mając ostatnio dostęp do rewelacyjnej ekologicznej zieleniny oraz owoców i warzyw moje surowe poczynania w kuchni trwają. Pyszności swoje kupuję w Tym Sklepie i cieszę się, że moge tak pięknie przygotować się na powitanie wiosny 😀 Dziś szybki przepis na ZIELONEGO … Continue reading 

SOK z MARCHWI i KISZONEJ KAPUSTY – napój probiotyczny i sposób na detox

SOK z MARCHWI i KISZONEJ KAPUSTY – napój probiotyczny i sposób na detox

Dziś – w ramach mojej surowej scieżki 😉 prezentuję Wam SOK z warzyw. Taki sok to świetna multiwitamina i skarbnica wielu minerałów. A przez duży udział kapusty kiszonej, staje się pysznym orzeźwiającym napojem probiotycznym, ze sporą zawartoćią siarki – pozytywnie wpływajacej … Continue reading 

Surowy podsuszany BOCZEK DOJRZEWAJĄCY – Zrób to Sam – DIY :)

Do wykonania tej raw paleo strawy – SUROWEGO PODSUSZANEGO DOJRZEWAJĄCEGO BOCZKU potrzebujesz: – boczek surowy (ja użyłam boczek z dzika, ale może być wieprzowy;)) – sól nierafinowana morska lub himalajska – suszone zioła ulubione (ja użyłam mieszanki: tymianek, oregano, mięta, szałwia, rozmaryn… ) – … Continue reading