Jarzębina – po co, na co i dlaczego warto ją zbierać i przetwarzać

Dzisiejszym postem rozpoczynam nowy cykl postów, w których krótko, zwięźle i na temat :), przedstawiać Wam będę rośliny zielarskie z naszego otoczenia – czyli takie, które możecie łatwo zebrać – bo rosną zwykle w pobliżu, takie które możecie łatwo kupić … Continue reading 

Ziołowe Masełko do ciała – Dziurawiec, Żmijowiec i spółka :) z Miodem!

Aktualnie trwa jeszcze sezon na dziurawca oraz żmijowiec (zwłaszcza kwiaty) – więc postanowiłam spożytkować maceraty zrobione z tymi ziołami 🙂 Dziurawiec i żmijowiec to świetne zioła dla skóry wymagającej regeneracji – więcej o ziołowych maceratach z tych i innych ziół … Continue reading 

Paleo Baton Czekoladowy z owocami – prawie surowy :) z Macą i Żeń-szeniem!

Ostatnio naszło mnie na surowe słodkości. Surowa szarlotka już była (a tutaj wpis poczyniony dawno temu na trochę inną jej wersję), w planie surowy sernik (kiedyś była już surowa pascha), tylko o ser surowy jeszcze trudno, lody już niebawem pewnie … Continue reading 

Surowa Szarlotka na orzechowym spodzie. Zachcianka wczesnowiosenna :)

Dziś szybki przepis na smaczną i surową szarlotkę. Można ją zrobić na 100% surową (czyli mówiąc w skrócie z samych nieprzetworzonych temperaturowo składników), ale ja użyłam masła z mleka pasteryzowanego, więc moja nie jest maksymalnie surowa 😉 Ostatnio często piekłam … Continue reading 

Natulowe wieści i nowości – Masło do ciała z miodem i Balsam do Ust z propolisem

W końcu w powietrzu czuć powiew wiosny 🙂 W ogródku widać już pierwsze krokusy 🙂 I w końcu czas przyszedł na wiosenne nowości mazidłowe 🙂 Ostatnio mało publikuję na blogu, gdyż cały wolny czas poświęcam na naukę, czytanie, doświadczanie tego … Continue reading