Pasztet Domowy z wątróbką – bez glutenu – LCHF , Paleo , Keto

Pasztet robię od lat, w różnych wersjach. A ta, którą dziś prezentuję jest prosta, bez dodatku zbóż i mąk (nawet kokosowej). Po prostu mięso, jaja, trochę cebuli i przyprawy. Jedna porcja około 260 g to solidny posiłek tłuszczowo-białkowy. Dlatego mieści … Continue reading 

Posypka z nasion i orzechów – zdrowy dodatek do posiłków

Nie przepadam za podjadaniem w ciągu dnia, wręcz staram się tego unikać. A orzechy i nasiona stanowią często taką pożywną i wysoko odżywczą przekąskę dla wielu osób. Ja wolę zjeść 3-4 solidne posiłki w ciągu dnia, najlepiej w równych odstępach … Continue reading 

Jarzębina – po co, na co i dlaczego warto ją zbierać i przetwarzać

Dzisiejszym postem rozpoczynam nowy cykl postów, w których krótko, zwięźle i na temat :), przedstawiać Wam będę rośliny zielarskie z naszego otoczenia – czyli takie, które możecie łatwo zebrać – bo rosną zwykle w pobliżu, takie które możecie łatwo kupić … Continue reading 

Ziołowe Masełko do ciała – Dziurawiec, Żmijowiec i spółka :) z Miodem!

Aktualnie trwa jeszcze sezon na dziurawca oraz żmijowiec (zwłaszcza kwiaty) – więc postanowiłam spożytkować maceraty zrobione z tymi ziołami 🙂 Dziurawiec i żmijowiec to świetne zioła dla skóry wymagającej regeneracji – więcej o ziołowych maceratach z tych i innych ziół … Continue reading 

Paleo Baton Czekoladowy z owocami – prawie surowy :) z Macą i Żeń-szeniem!

Ostatnio naszło mnie na surowe słodkości. Surowa szarlotka już była (a tutaj wpis poczyniony dawno temu na trochę inną jej wersję), w planie surowy sernik (kiedyś była już surowa pascha), tylko o ser surowy jeszcze trudno, lody już niebawem pewnie … Continue reading