Sałatka z awokado i wołowiny z tymiankiem – na surowo – w paleo stylu :)

Bardzo lubię surowe mięso, nie musi być chude, bardziej smakuje mi tłusty tatar.

A ostatnio postanowiłam w moich przepisach urealnić moją
mininmalistyczną-zdrową zasadę, że im mnie tym lepiej.
Tym samy ogłaszam dla siebie (i dla innych także, jeśli ktoś ma ochotę je podjąć)
nowe wyzwanie:

tak komponować dania by składały się z mniej niż 5 głównych składników 🙂
(chodzi o składniki główne, choć i przyprawy – sól, pieprz czy zioła, będę się starała ograniczać)

Tym razem proponuję szybką do wykonania
lekkostrawną, pyszną i pożywną sałatkę
.

Całość surowa. Najlepiej smakuje gdy składniki mają temperaturę pokojową.
Wówczas można wyczuć subtelne smakowe akcenty.

20150115_141452

SKŁADNIKI (na jedną porcję – stanowiącą dość sycący posiłek – jak dla mnie ;)) :

plaster wołowiny

1 żółtko

1 awokado (dojrzałe!)

4 małe pomidorki koktajlowe (lub inne słodkie dojrzałe)

2 łyżki oliwy extra vergin

1 łyżka octu jabłkowego ziołowego (ja dałam z nutą chilli) lub bez dodatków (ocet oczywiście surowy) – można użyć soku z 1/2 limonki

tymianek, pieprz

20150115_133457

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso, awokado i pomidory kroimy w kostkę, polewamy octem, oliwą i dodajemy żółtko oraz zioła. Mieszamy i gotowe 🙂

Opcjonalnie można dodać jeszcze kilka pociętych w paseczki plasterków surowej słoniny (ja tak uczyniłam).

Sałatki celowo nie soliłam, gdyż uważam, ze w przypadku surowego mięsa oraz dojrzałych owoców, solenie jest zbędne i niezdrowe.

Poza tym zabija inne doznania smakowe 🙂

20150115_134612

Polecam i życzę smacznego !

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się