Surowa SAŁATKA Z SARNINĄ okraszona majonezem z gęsiego tłuszczu

Poszalałam.
Dorwawszy się, mówiąc kolokwialnie, do pysznej ekologicznej sałaty rzymskiej, salera naciowego, dymki i pomidorów – postanowiłam zrobić sałatkę z sarniną.

Dziczyzna gości ostatnio na naszym stole dość często. Jest mi dane delektować sie wieloma jej rodzajami.
Tutaj można przeczytać na temat boczku z dzika, który suszę w domu, jest pyszny i stanowi nie tylko „danie podróżne”, ale także naszą dość regularną przekąskę.

Sałatka, która proponuję dzisiaj jest przepyszna i pachnie latem 🙂
Jest to opcja jednak jak dla mnie zbyt urozmaicona. Nie żebym nie lubiła różnorodności, ale jednak dania z mniejszą liczbą składników trawią się i przyswajają zecydowanie lepiej.

P1090619

Chciałam jednak zaeksperymentować i efekt smakowy uważam, za wyśmienity.

Mięso użyte w sałatce jest surowe.

Można je przygotować do niej na dwa sposoby:

1. Zamarynować w occie jabłkowym. Ja marynuję albo w czystym occie jabłkowym albo w takim z dodatkiem chilli lub skórki z pomarańczy – octy produkcji mego Lubego 🙂
Można dodać także zioła swieże lub suszone. Mięso marynuję tak kilka, a czasem kilkanaście godzin. Dzięki temu jest bardziej miękkie i ma posmak ziołowy. Ocet powinien być żywy (czyli niepasteryzowany) dzięki czemu ma w sobie żywe bakterie kwasu mlekowego, a nie tylko produkty ich pracy.

2. Zamarynować w occie z dodatkiem tłuszczu (najlepiej oliwy lub oleju kokosowego czy też łoju gesiego) i podgrzać na gorącej patelni 1-2 minuty. To opcja dla tych którzy z jakichś przyczyn nie jadaja surowego miesa. Nie zalecam podsmażania z uwagi na weglowodory aromatyczne oraz akrylamidy, które w procesie tym powstają, a uchodza za rakotówrcze.

To teraz SKŁADNIKI SAŁATKI (1 porcja):

kilka liści sałaty rzymskiej (ja miałam małą sałatę, ale można dodać roszponkę albo sałatę lodową)

1 pomidor średniej wielkości

1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem

pół 1 łodygi selera naciowego (bardziej dla smaku niż objętości)

około 150-200 gr mięsa (ja użyłam sarniny ale możecie użyć wołowiny czy też miesa drobiowego)

P1090614

SOS (majonez):
1 czubata łyżka surowego gęsiego tłuszczu (lub ewentualnie oliwy)

1 łyżeczka musztardy (ja użyłam musztardy własnej roboty)

50 ml wody

1 żółtko

1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego winnego) ja dałam o smaku chilli

1/3 łyżeczki miodu

P1090612

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić w plasterki lub małą kostkę i zamarynować (ewentualnie zastosowac się do sugestii nr 2).

Pozostałe składniki sałatki pokroić w kawałki wielkości wedle uznania.

Wmieszac mięso z warzywami i owocami.

Składniki sosu (majonezu) umieścić z blenderze. Wymieszać.

Polać sosem sałatkę.

P1090617

Spożyć ze smakiem (naparwdę jest pyszna, bardzo wiosenna).

Polecam dodać tymianku!

Choć tak jak wspomniałam, uważam, że zdecydowanie zdrowiej przyrządzać mniej skomplikowane potrawy i nie za często spożywac mieszanki błonnika z mięsem.

Zdecydowanie lepiej przygotować pyszną sałatkę z zieleniny, warzyw i owoców i polać ją na przykład proponowanym majonezem. A mieso podać osobno – najlepiej z żółtkiem i ewentualnie pomidorem.
Ale czasem warto i tak poszaleć 😉

P1090619

Polecam!

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się