Surowy sernik bez pieczenia – moja zdrowa cytrynowa słabość ;)

Jak zrobić surowy sernik – „na zimno”?
Nie,  nie taki z galaretką, z serków homogenizowanych i żelatyny 😉
Takim sernikom podziękujemy.
Polecam Wam mój prosty przepis na zdrowy i pyszny sernik na zimno (czyli bez pieczenia)
Mistrzynią sernika byłam swego czasu, piekłam, ucierałam.
Potem kilka lat próbowałam pieć i robić serniki z roślinnych „serów”…Ale takie „roślinne” serniki to już nie to samo…
Zawsze intrygowała mnie tradycyjna „pascha” z surowego mleka i sera, ale zawsze przepisy sugerowały robienie paschy bardzo słodkiej i wychodziła mi zbyt wodnista… W końcu zaeksperymentowałam sama inspirując się przepisem Aajonusa Vonderplanitz’a na surowy sernik.
Sernik wyszedł przepyszny, w sam raz słodki, choć zawsze można dodać więcej miodu, kremowy, odpowiednio „wyrośnięty” i nie opadł choć akurat opadający sernik w piekarniku jakoś zawsze mi się podobał.
Składniki na sernik – oczywiście surowe, najlepiej organiczne.
Składniki i sposób przygotowania opisałam dokładnie na zdjęciu poniżej.
Miód – ulubiony, gryczany.
Ja ucierałam sernik tradycyjnie w makutrze, drewnianą gałką, orzechy w moździerzu.
Jakoś tak lubię takie prace ręczne.
sernik2Niestety owoce na sos nie miałam czasu już ucierać, więc poszłam na łatwiznę włączając blender…
Można zrobić wersję waniliową, dodając świeżą wanilię, albo może kakaową?
Engish version:
Lemon Cheescake with cranberry souce (raw):
I used to be The Cheescake Champion  in the past.I baked , mixing..
Then, there was a break for a few years for „veganism”.
Vegetable cheesecakes,aren’t the same …
I’v always been intrigued by the traditional „pascha”, eastern cheescake made of raw milk, cheese, egss and long ego- with honey, I think.
But always recipes suggested making it very sweet. Beside they were often were too watery.
In the end, I’v experimented itself, inspired by the original recipe by
Aajonus Vonderplanitz’ And made a delicious Cheescake – of course raw.
Cheesecake came out delicious! Exactly sweet , but you can always add more honey,It is creamy, overgrown  and it has not dropped .
Ingredients for cheesecake – obviously raw, preferably organic.
I mixed all traditionally, by my hand,in clay bowl with wooden stock, nuts in a mortar. I like manual works lik this  Unfortunately fruit sauce I did not have time to pound, so I used a blender…
You can do This Cheescake with a vanilla flavour or maybe cocoa powder ?
I will try such a combination, because not enough that I am the Cheescake Champion  but I like it very much : P
Ingriedients (for about 6 portions):
– 250g raw butter
– 250graw cheese
– 2 egg yolk
– 2-3 tbsp raw honey (I used buckwheat honey)
– lemon zest
– cranberry (dried, soaked, blended with water and honey – for sauce)
Recipe:
Pound butter, egg yolks and honey to a fluffy cream, add cheese (curd),
and lemon zest. Put it on a bottom made of crushed walnuts mixed with honey.
Refrigerate from a few hours. Enjoy :))

 

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

One thought on “Surowy sernik bez pieczenia – moja zdrowa cytrynowa słabość ;)

Comments are closed.