WEGE MUS do ciała z lawendą i miętą – MUS(isz) taki sobie zrobić :)

Mój hit – Mus Czekoladowa Ekstaza to ostatnio moja ulubiona receptura na lekki balsam do ciała.
W najbliższym czasie zrobię go także w wersji z dodatkiem połyskującego pigmentu 🙂 Będzie pięknie podkreślał opaleniznę, którą mam nadzieję sobie sprawić (o ile słońce pozwoli) na przygotowaną wcześniej skórę – traktowaną peelingami (przepisy na peelingi znajdziecie także we wpisie tutaj i tutaj).

Wege Mus postanowiłam zrobić  bez wosku, ale z odrobiną surowego miodu (mój ulubiony naturalny humektant – czyli substancja nawilżająca).

Wege Mus postanowiłam też wzbogacić moimi ulubionymi maceratami z mięty i z lawendy. Ale można sobie wyczarować inny macerat i dodać go do recepturki.

Do Musu dodaję tlenek cynku i dzięki temu otrzymuję świetny naturalny krem do opalania.

O ochronie przeciwsłonecznej można poczytać w tym wpisie tutaj.
A tymczasem warto do Musu Wege dodać wspomniany tlenek cynku (np w ilości 20% lub więcej) i cieszyć się skutecznością tego mazidła w ochronie przed nadmiernym słońcem.

Podstawowa receptura Musu Wege Lawenda z Miętą nie zawiera jednak tlenku cynku. Ale za to zawiera odrobinę skrobi, która nadaje musowi jeszcze bardziej jedwabistą konsystencję.

Zatem, do dzieła!

SKŁADNIKI na około 120g Musu

  • masło karite nierafinowane – 40g
  • macerat z ziela miety i lawendy na maśle karite – 30g
  • olej z awokado – 10g
  • olej z ostropestu – 2g
  • miód surowy – 3g
  • olej kokosowy – 30g
  • witamina E – 1g
  • spirytus – 2 ml
  • skrobia – 3g
  • olejki eteryczne ok 15 kropli (lawenda i mięta)

Składniki fazy ciepłej i zimnej

UWAGI:

  • Masło Karite można zastąpić częściowo np masłem cupuacu, olej kokosowy olejem babassu.
  • Nie wspominam już że karite można zastąpić częściowo łojem wołowym.
  • Miód surowy warto dodać, ale można też dodać Dpanthenol w mniej więcej tej samej ilości.
  • Oleje z awokado i z ostropestu można zastąpić innymi – nawet tymi bardziej „kuchennymi” – jak winogronowy, z ryżu, oliwą, lnianym, z pestek dyni czy słonecznikowym.
  • Macerat ziołowy można zrobić z innych, niż ja polecam tutaj, ziół – na przykład z rozmarynu, rumianku, nagietka…

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Mus robimy w dwóch fazach, które potem ze sobą łączymy.
  • Przygotowanie fazy ciepłej (nie przegrzewamy): karite należy roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Schłodzić. Ubijamy do postaci masełka.

  • Przygotowanie fazy zimnej: mieszamy ze sobą pozostałe składniki (tłuszcze, skrobię, miód, spirytus, wit. E).

  • Wymieszane dodajemy do ubitego masła shea. Mieszamy i schładzamy.
  • Po schłodzeniu masy raz jeszcze ubijamy i dodajemy olejki eteryczne.

User comments

  • Gotowe

Mus w temperaturze powyżej 21 st.C będzie raczej się topił, warto go więc trzymać w chłodzie albo w lodówce.

W wersji z tlenkiem cynku – dodajemy go do ubitego już musi i razem dobrze mieszamy mikserem (ubijamy).

 

 

 

 

Śledź NATULE w social media:

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia