Wielka(nocna) SUROWA PASCHA

Wielka – bo większa niż duża 🙂 A Nocna – bo warto by postała w lodówce noc, zanim zostanie wystawiona na stół 🙂

Może być też i oczywiście świątecznym deserem Wielkanocnym 🙂

SAM_1591

Większość przepisów na Paschy – tradycyjne świąteczne „serniki” bez pieczenia, wywodzące sie z tradycji wschodniej  – prawią o ubijaniu śmietany i żółtek na parze, i podgrzaniu masy nabiałowej. Nie będę dyskutować z Tradycją i z technikami kulinarnymi.

Ale ja proponuję zrobić Paschę zupełnie surową. Skoro można – to dlaczego nie. Uważam, że jest zdrowsza niż taka podgrzewana, zwłaszcza jeśli używamy do jej przygotowania surowego nabiału. Jest według mnie bardziej wartościowa – bo ma w sobie zwyczajnie więcej życia – nie zniszczonego przez temperaturę oraz białka w postaci lepiej strawnej – bo także nie zmienionej temperaturowo. A z naturalnie podkwaszonego sera, zawiera także i lepiej strawne cukry.

Począwszy od surowych składników (czyli sera z nie pasteryzowanego mleka, surowego oleju kokosowego i masła, surowej śmietany i żółtek oraz suszonych owoców i surowego miodu) po sam proces przyrządzania – bez użycia wysokliej temperatury.
A co tam – niech będzie „raw” 😀

SAM_1563

Masełko

SAM_1565

Twaróg

Poza tym taką paschę robi sie dość szybko (chyba, że trzeba zmielić ser… ale jeśli jest mocno tłusty, śmietankowy – to nie jest to potrzebny zabieg).

Zapewniam Was, że jest smaczna – o ile smaczny jest ser, śmietana i masło 🙂 Bo zimą i na poczatku wiosny można się naciąć na niesmaczny nabiał, gdy krowa na przykład dokarmiana jest kiszonką…

SKŁADNIKI:

1 kg tłustego sera (wiejski twaróg, najlepiej z kwaśnego mleka, tłusty, z chudego pascha wyjdzie bardziej sypka i mniej smaczna)

około 1/3 szklanki śmietany kremowej (tłustej śmietany także z surowego mleka) – śmietanę można ewentualnie pominąć w przepisie

około 200 g masła (najlepiej oczywiście z  nie pasteryzowanego mleka)

50 gr oleju kokosowego (też nie używam innego niż extra vergin nierafinowany)

5 żółtek

około 1/3 szklanki miodu (słodkośc można sobie podregulować dając mniej lub wiecej miodu). Miodu nie uznaję innego (do jedzenia na surowo) niż miód nie podgzrewany.

bakalie różnej maści – suszone morele, daktyle, rodzynki, aronia, namoczne w wodzie przez noc orzechy włoskie – obrane ze skórki, migdały

skórka z pomarańczy – ja mam z eko sycylijskich pomarańczy – może byc ususzona – utarta albo swieża, lub pokrojona podgotowana z miodem.

świeże pomarańcze do przystrojenia (lub na przykład suszone owoce i mandarynki)

wanilia suszona lub alkoholowy ekstrakt

P1090575

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka ucierać z miodem na puszystą masę.

Dodać leko ocieplone masło i olej kokosowy. Ucierać do uzyskania gładkiej puszystej masy.

SAM_1578

SAM_1579

Dodawać partiami ser i ucierać nadal.

SAM_1581

Gdy masa będzie dość gładka, dodajemy skórkę pomarańczową, wanilię, następnie bakalie (pokrojone).

SAM_1583

Całość pownna być dość gesta.

SAM_1584

Pzrekładamy do miski wyłożonej tetrą. Wierzch (potem to będzie spód paschy) wysypałam wiórkami kokosowymi. Wkładamy całość do lodówki na wiele godzin.

SAM_1589

Po schłodzeniu pascha powinna też stwardnieć. Wtedy możemy ją przełożyć na talerz i przystroić owocami.

SAM_1593

Warto poeksperymentowac z takim szybkim prostym przepisem na
surowy serowy deser.
To w zasadzie swoista wersja sernika, bez pieczenia, bez dodawania maki i skrobii.
Z uwagi na większą zawartość tłuszczu – masa stwardnieje a pascha powinna być dość kremowa.
Nie wiem jak Wam sie to widzi, ale mnie naprawdę taki deser smakuje bardzo.

Mojemu Lubemu także – i to najważniejsze 😉

Smacznego!

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się