Surowa Szarlotka na orzechowym spodzie. Zachcianka wczesnowiosenna :)

Dziś szybki przepis na smaczną i surową szarlotkę. Można ją zrobić na 100% surową (czyli mówiąc w skrócie z samych nieprzetworzonych temperaturowo składników), ale ja użyłam masła z mleka pasteryzowanego, więc moja nie jest maksymalnie surowa 😉 Ostatnio często piekłam … Continue reading 

Czarny wtorek – czyli antocyjanowe dzikie szaleństwo późnego lata

W tym roku wszystkie owoce dojrzewają wcześniej. Mieliśmy sporo truskawek, poziomek, trochę porzeczek. Mocno też obrodziła brzoskwinia, z owoców której zrobiłam pyszne musy bez cukru. Świetne z kruchym ciastem, jako alternatywa dla szarlotki. Jeszcze teraz dojrzewają pomidorki koktajlowe (a kwiatki … Continue reading 

Co można zrobić z Octem jabłkowym organicznym

W zasadzie z octem (i z octu) można zrobić mnóstwo rzeczy – a że u nas w domu octów dostatek, to postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma pomysłami na wykorzystanie octu. W tym roku dość późno, ale jeszcze mi się … Continue reading 

Octy jabłkowe – tegoroczne :) W końcu są :)

Wraz z wiosną możemy w końcu delektować się octami z ubiegłorocznych zbiorów jabłek.   Jak pamiętacie najpierw był wyjątkowy i jedyny taki w swoim rodzaju Ocet Miodowy. Już została nam po nim tylko pamięć 🙂 oraz informacja na stronie: http://natule.pl/ocet-miodowy/ … Continue reading 

Gościnnie w Barbell Kitchen :)

Zapraszam do wysłuchania podcasta – rozmowy, którą Dawid z Barbell Kitchen przeprowadził ze mną niedawno. http://www.barbellkitchen.pl/post/139854152438/podcast-27-asia-bednarz-i-naturalne-kosmetyki Jest mi niezmiernie miło, ze znalazłam się w tak zacnym gronie osób, z którymi Dawid przeprowadza wywiady 🙂 Stronę Dawida odwiedzałam już od lat … Continue reading 

PIERNICZKI bez zbóż – dwie wersje i z łojową polewą :)

Trochę późno może, ale jest … Ostatnie dwa dni sobie trochę pierniczyłam w kuchni 🙂 wałkując temat pierników. Wygrzebałam gdzieś z szafki silikonową matę do wałkowania… Wolałabym drewno, ale pomyślałam, ze choroba, ten silikon chyba będzie praktyczniejszy przy piernikach bez … Continue reading