OCET MIODOWY NIEPASTERYZOWANY

Jakiś czas temu Jakub postanowił zrealizować swój oryginalny pomysł na naturalnie fermentujący
SUROWY OCET z PLASTRÓW PSZCZELICH
z miodem, pierzgą, propolisem i woskiem pszczelim.

Jakub użył plastrów z pasieki organicznej .P1100095

Plaster był zbudowany całkowicie naturalnie przez pszczoły.
Do budowy plastra oraz nagromadzenia miodu, pierzgi i propolisu pszczoły
używały
tylko nektaru kwiatowego, spadzi i pyłku, który same zgromadziły.
Nie używano węzy z przetworzonego w wysokich temperaturach sterylizowanego wosku.
P1100017

Ten ocet o pięknej bursztynowej barwie powstał przez zalanie
pokrojonych kawałków plastra niechlorowaną wodą.

P1100002

Po fermentacji wosk został oddzielony i przetopiony do użycia w kosmetykach.

W skład octu wszedł zatem:

♦ surowy niefiltrowany niewirowany miód

♦ pierzga będąca zapasem pełnowartościowego
fermentowanego białka oraz fosfolipidów

♦ mleczko pszczele (pokarm dla larw i królowej)

♦ propolis będący naturalną substancją wzmacniającą
odporność i walkę z chorobami dla pszczół.

SAM_1842

Wszystkie substancje z powodzeniem wykorzystywane są w apiterapii dla ludzi
oraz stanowią jeden z bardziej pierwotnych naturalnych surowych pokarmów.

Na miód, pierzgę i mleczko pszczele składają się wszystkie minerały i witaminy na Ziemi oprócz przefermentowanych w kwas octowy węglowodanów także różnego rodzaju kwasy, minerały, enzymy, związki fenolowe, barwniki, bioflawonoidy, karetonoidy, antocyjany, pełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej i koloidy, fosfolipidy, tłuszcze, żywice, garbniki, m.in: kwas mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy; minerały: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, mangan, krzem, siarka; witaminy:
A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, K P, PP.

Poniżej linki do stron gdzie znajdują się ciekawe opisy
właściwości zdrowotnych poszczególnych produktów pszczelich:

miód: http://pszczelipark.pl/index.php/Sklad-chemiczny-miodu.html

propolis: http://pszczelipark.pl/index.php/Kit-pszczeli-propolis-.html

mleczko pszczele: http://pszczelipark.pl/index.php/Mleczko-pszczele.html

pierzga: http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21

Chemiczna analiza pierzgi

http://www.envirobee.com/beepollen3.htm

P1100175

Ocet ma przyjemną woń o nucie miodowej i kwaśnej przypominającej zapach pierzgi.

W smaku oprócz smaku miodu i kwiatów wyraźne wyczuwalny jest smak pierzgi.

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze i energetyczne plastra pszczelego
taki ocet może mieć olbrzymią potencjał wspomagający zdrowie.

Ocet Miodowy to unikatowy i jedyny w swoim rodzaju produkt autorstwa Jakuba 🙂

Taki ocet niesie ze sobą nie tylko dawkę probiotycznych żywych mikroorganizmów octowych,
ale także zdrowotne właściwości produktów pszczelich.

Aż szkoda, że się już skończył.
Na pewno w przyszłości Jakub zrobi raz jeszcze podobny ocet 🙂

Jakub pokusił się także na zrobienie wspaniałego octu
Miodowego Balsamiczego Długodojrzewającego z płatkami dębowymi…
Ten rarytas cieszył nasze podniebienia i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś powróci do naszej piwniczki 🙂


Do czego można używać Octu Miodowego (lub innego winnego)?

♦ to doskonały dodatek do potraw, posmak miodowy i pierzgi
daje jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe.

♦ to świetny wspomagacz trawienia – można go pić przed ciężkostrawnym
posiłkiem (np 1 łyżka octu na 1/2 szklanki wody).

Przyjmuje się, że ocet pity przed posiłkiem stymuluje wydzielanie soków trawiennych,
a jak wiadomo prawidłowe trawienie w żołądku – to pierwszy krok
do sukcesu trawienia (rzutuje na dalszy przebieg trawienia w jelicie,
prawidłowo rozłożone przez kwasy i enzymy w żołądku pokarmy – głównie białka,
są prawidłowo wchłaniane nie powodując na przykład nietolerancji czy alergii).

♦ to świetny składnik toniku octowego do przemywania twarzy, ciała, włosów.
Jedna z propozycji rozcieńczenie: 1 część octu i 6 części wody.

Tonik octowy normalizuje ph skóry oraz wzbogaca ją w dobre symbiotyczne bakterie
(ocet nie jest pasteryzowany). Delikatnie złuszcza martwe komórki skóry
(taki kwasowo-enzymatyczny peeling wpłynie)

TUTAJ wpis na Blogu na temat wykorzystania octów winnych

Obserwuj NATULE w social media: