NASZE OCTY JABŁKOWE

Na tej stronie trochę pochwalimy się dziełem Kuby – pysznymi, zdrowymi, surowymi octami winnymi
– głównie jabłkowymi,
które my, nasza rodzina i przyjaciele, cenimy w kuchni i w kosmetyce 🙂
Z przyjemnością obdarowujemy nimi naszych bliskich.
Octowanie to jedna z pasji Jakuba. Mnie za to pasjonuje także grafika komputerowa,
dlatego dbam o to by nasze wszystkie dzieła były zaopatrzone
w stosowne, robione samodzielnie etykiety i informacje 🙂
Dodatkowej pracy twórczej nigdy za wiele ! 🙂

Poniżej znajduje się także informacja o walorach zdrowotnych octów
niepasteryzowanych i sposobie na ich wykorzystanie w kosmetyce.

To niepowtarzalne jedyne w swoim rodzaju OCTY

♦ są ręcznie robione (z ręcznie zbieranych jabłek – nie ze spadów)

Powstały w wyniku powolnej i naturalnej fermentacji

♦ z niepasteryzowanego 100% soku jabłkowego (bez dodatku wody i cukru)

♦ są dość mocne dzięki czemu używamy się ich mniej

♦ jabłka użyte do produkcji octu to owoce
starych nietypowych odmian jabłoni

Jabłonki te owocują co 2 -3 lata, nie są niczym opryskiwane –
dzięki czemu owoce niosą ze sobą mnóstwo składników odżywczych.

Sad jest pięknie położony w rejonie województwa mazowieckiego.

SAM_1657

WP_001856
Widok na Sad
chojnata2007_droga_jeep 027
Widok na Sad
Jabłka na sok, z którego robimy ocet są ręcznie zrywane.

IMGP0977

SAM_2174

♦ jabłka zrywane są z drzewa ręcznie – nie były pryskane i myte,
a sok z nich wyciśnięty, nie był poddawany procesowi pasteryzacji.

Stąd sok taki nie potrzebuje żadnych dodatków drożdży,
cukru czy wody, aby naturalnie fermentować.

20111010284

Powstały OCET jest surowy – czyli niepasteryzowany

OCET powstał z czystego 100% soku wyciśniętego z całych jabłek
i nie zawiera dodatku wody ani innych
służących fermentacji składników
(np. cukru, drożdży, wody co często czynią producenci octów).

20111010286

IMGP1012

zawiera naturalny osad i często też kolonię bakterii fermentacyjnych
– OCET nie jest filtrowany.

P1090833

♦ OCET fermentował się w szkle.

P1090526

P1090838
Matka Octowa (czyli kolonia mikroorganizmów octowych, które warunkują powstanie Octu)

O WALORACH NIEPASTERYZOWANEGO
– „SUROWEGO” OCTU JABŁKOWEGO

♦ OCET JABŁKOWY wykorzystujemy w kuchni:

– można nim przyprawiać szereg dań

– stosować jako „starter” do produkcji zakwasów owocowo-warzywnych
(zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych)

– nieodzowny w doprawianiu surówek i sałatek

– wspaniale sprawdza się w marynatach do mięs

– łatwo z jego pomocą przygotować pyszną domową musztardę

♦ OCET JABŁKOWY ma walory zdrowotne

Ocet wypijany na czczo (rozcieńczony wodą) wspiera proces trawienia
oraz zasila naszą florę bakteryjną w pożyteczne szczepy bakterii.

Pozytywnie wpływa na metabolizm – pobudzając żołądek do pracy,
a przez to i pozostałe organy, do produkcji soków trawiennych.
Dzięki czemu usprawnia proces trawienia, a co za tym idzie – przyswajania pokarmów.
Surowy i niefiltrowany ocet sprawdza się jako naturalny wspomagacz trawienia.
Osoby, którym ciężko przychodzi trawienie produktów przetworzonych,
białkowych i tłuszczowych, mogą stosować napój pobudzający trawienie,
który przygotowuje się z octu oraz wody (1 łyżeczka octu na 1/2 szklanki wody,
wypić około 20 minut przed planowanym posiłkiem).
Osoby chorujące na wrzody żołądka czy inne schorzenia układu pokarmowego,
powinny przed spożywaniem octu w takiej formie skonsultować się z lekarzem. 

♦ OCET JABŁKOWY wykorzystujemy jako
NATURALNY TANI KOSMETYK

W kosmetyce i w pielęgnacji surowy ocet sprawdza się jako składnik tzw. octów do ciała,
odświeżających mgiełek oraz toniku do przemywania twarzy (na Blogu znajdują się przepisy,
niebawem dostępny będzie w Sklepiku pdf z przepisamy na kosmetyki z octem
).

Takie kuracje doskonale wpływają na stan płaszcza wodno-lipidowo-balteryjnego
naszej skóry
, równoważąc ph skóry oraz delikatnie złuszczają martwy naskórek.

Po stosowaniu toniku octowego skóra staje się odświeżona, oczyszczona i przez to wyglądamy młodziej.
Tonik Octowy przygotowuje się w bardzo prosty sposób
na przykład poprzez wymieszanie octu z wodą w proporcji 1:6 (1 część octu i 6 części wody).
Ocet do ciała można przygotować macerując przez 10 dni w occie jabłkowym suszone zioła
(np. rumianek, szałwię, mięte, płatki róży). 20 ml gotowego maceratu (lub czystego octu pomarańczowego czy innego z dodatkami) należy wymieszać z 100 ml wody. Tak przygotowanym płynem naciera się ciało po kąpieli, potem można zastosować naturalne masełko do ciała lub krem.
Ocet ziołowy można także rozcieńczyć wodą w innych proporcjach
i używać jako mgiełki do ciała, twarzy czy włosów.

Tutaj ciekawy wykład Paula Check’a na temat walorów zdrowotnych Octu (po angielsku)

TUTAJ WPIS NA BLOGU na temat
możliwych sposobów wykorzystania octu

W razie pytań w temacie Octów –
zapraszamy do kontaktu na adres natule.octy@gmail.com

W planie warsztaty z octowania oraz pdf-y z przepisami.

 P.S. Z Tych samych jabłek z naszego rodzinnego sadu, robiłam też przepyszne
suszone talarki jabłkowe z cynamonem, imbirem i kardamonem.

Świetna zdrowa przekąska na zimowe wieczory.
Tylko zimowe bo do wiosny suszone talarki nie przetrwały.

Pożarły je potwory jabłkowe – czyli głównie Ja 😉

SAM_2156

SAM_2212

NA BAZIE OCTU JABŁKOWEGO MOŻNA ZROBIĆ TAKŻE
(poprzez dodanie doń rożnych składników) octy z dodatkami.
Jakub w ten sposób zrobił na przykład OCET MIĘTOWY (z miętą),
OCET POMARAŃCZOWY (ze skórką z ekologicznej sycylijskiej pomarańczy),
OCET Z CZARNYM BZEM czy z DZIKIMI OWOCAMI
Powstał także OCET DĘBOWY. To ocet jabłkowy fermentowany z płatkami dębowymi
– dla uzyskania głębokiego smaku.  Tak jakby był fermentowany w dębowej beczce…

Powstał też OCET MIODOWY tutaj szerszy opis tego niezwykłego octu.
Ten ocet dłuuuugo dojrzewał i cechuje go niezwykła kompozycja składników.

SZCZEGÓŁY wykonania takich octów planujemy przekazywać na naszych warsztatach.

P1090575

SAM_0756

Owoce dzikiego bzu

SAM_0333

Świeżo zebrana mięta

P1100098

Zioła macerujące się w occie


 

Obserwuj NATULE w social media: