ORGANICZNE MIODY

NIEFILTROWANE ORGANICZNE MIODY

Na tej stronie znajduje się informacja o surowych miodach nie poddawanych obróbce cieplnej, nadmiernemu wirowaniu, mikrofiltrowaniu.

Serdecznie polecamy spożywanie takich miodów.

♥ Miód z pewnego źródła, z pasiek prowadzonych z dbałością o pszczoły, niezafałszowany cukrem, niepodgrzewany do wysokich temperatur w celu dekrystalizacji – to cenny produkt spożywczy i odżywczy, mający walory zdrowotne. Takie miody można stosować także z powodzeniem w kosmetyce – na naszej stronie znajduje się mnóstwo niezwykłych receptur na kosmetyki z miodem (i innymi produktami pszczelimi).
tego typu miody zawierają niepowtarzalny wachlarz witamin, bioflawonoidów, soli mineralnych, enzymów oraz wielu innych składników.
takie miody pochodzą z pasiek, w których pszczoły nie są forsowane do maksymalnej produkcji. Często zimują na naturalnych zapasach miodowych lub na znacznym ich udziale.

W sprawie pytań o tego typu miody – prosimy o kontakt na adres natule.octy@gmail.com

Miody i produkty pszczele, które polecamy:

♥ pochodzą z uli zbudowanych z materiałów naturalnych, z pasiek „organicznych”
♥ w pasiekach tych nie używa się syntetycznych pestycydów (konkretnie akarycydów), których ślady mogą pozostawać w produktach pszczelich.
Nie używa się także antybiotyków i agresywnych środków dezynfekujących, jakie są w powszechnym użyciu w pszczelarstwie

♥ wosk zbudowany jest albo naturalnie na dziko albo z dodatkiem węzy z własnych pewnych źródeł wolnych od niepożądanych zanieczyszczeń
♥ nie ma możliwości zafałszowania miodu przerobionym cukrem, którym pszczoły mogłyby być dokarmiane w okresie miodobrania
♥ pszczoły hodowane są w miarę możliwości w zgodzie z ich naturalnymi cyklami biologicznymi


Sezonowo oferujemy także dostęp do PLASTRÓW z MIODEM

w zależności od sezonu, także z dodatkiem pierzgi. Takie pełne plastry to najbardziej pierwotna paleolityczna forma miodu prosto z pasieki. Takie plastry uzyskiwano także z barci. Tak jadali i jadają miód ludy w tradycyjnych plemionach zbieracko-łowieckich (czyli w czasach paleolitu, ale także i później, tam gdzie nie dotarła  paleolityczna „rewolucja”):

Taki plaster zbudowany jest naturalnie przez pszczoły, bez udziału węzy. W plastrze poza woskiem, przeważa miód i znajduje się w nim też trochę pierzgi, dzięki temu z miodu nie ulatniają się olejki eteryczne oraz znajduje się w nim więcej soli mineralnych. Oto badania to potwierdzające:  klinki tutaj

W pełnym plastrze oprócz miodu i pierzgi może znaleźć się też propolis, czy nawet fragmenty owadów. Jest to całkowicie nieprzetworzony pokarm.


– PLASTER Z MIODEM 

– MIÓD w słoiku wczesnowiosenny

(udział wierzby, klonów, mniszka lekarskiego, sadów owocowych, akacji) 
– MIÓD w słoiku
wielokwiatowo-akacjowy 
– MIÓD w słoiku
wielokwiatowo-lipowy 
MIÓD w słoiku nawłociowy 


ZAPRASZAMY
Pytania na adres: natule.octy@gmail.com

Obserwuj NATULE w social media: