Paleo / RawPaleo,  Przepisy kulinarne,  Zdrowie

PIERNIK z DYNIĄ – bez jaj, bez zbóż, bez mleka, bez słodzików i cukru dodanego.

Ten przepis to spontaniczna i prosta (jak zwykle u mnie) modyfikacja tego przepisu na piernik dyniowy (link tutaj).

SAM_0805

Tym razem kombinowałam tak by nie używać w cieście jaj oraz pseudozbóż.
Dzięki czemu wyszło paleo ciasto, które można zrobić raptem z 4 składników (nie licząc przypraw piernikowych 😉 ).

A, że sezon na dynie w pełni – no to jak najbardziej warto po nią sięgać, dzięki czemu ciasto jest dość sycące.

SAM_0762

Przepis kilkuskładnikowy, dość szybkie w wykonaniu i prosty.

Mąkę kokosową można spokojnie zastąpić migdałową, albo wymieszać je razem w rożnych proporcjach.

SAM_0765

SAM_0764
Można tez pewnie sięgnąć po kasztanową albo po zmielone drobniej wiórki kokosowe.

Ciasto piekłam w piekarniku gazowym bez termometru… Dlatego sugerowana temperatura to ok. 180st. C, ale warto to samemu wypróbować.
Zatem podczas pieczenia przydatny jest drewniany patyczek i częste zaglądanie do piekarnika, by nie doprowadzić do przypalenia ciasta.
Myślę, że najlepsza do tego typu ciasta jest okrągła blaszka (foremka) i to dość duża, by ciasto było niższe, ale za to większe. Coś jak klasyczne tarty, może trochę grubiej.
W foremce „keksowej” uważam, ze wyszłoby zbyt wilgotne i mdłe, a pieczone zbyt długo by się po prostu na brzegach przypaliło.
Wierzch można przyozdobić wedle uznania, może warto nawet zrobić jakiś niesłodzony owocowy sos do ciasta – z jeżyn, albo malin…

SAM_0799

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dyni
  • ok. 50 g oleju kokosowego (lub smalcu, masła klarowanego) – ja użyłam olej kokosowy rafinowany (nie pachnący)
  • 3-4 banany (jeśli wielkie to 3)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kokosowej (albo zmielone wiórki)
  • rodzynki (ze dwie garście lub mniej, albo inne suszone owoce pokrojone)
  • 2 czubate łyżki przyprawy piernikowej (gotowa – bez cukru i maki, albo mieszanka przypraw: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)

Do pieczenia ostatnio sięgam albo po smalec wieprzowy, gęsi albo po olej kokosowy niepachnący.

SAM_0767

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię ucieramy na tarce (małe oczka, ale nie te najmniejsze) – albo pieczemy w piekarniku i potem rozdrabniamy upieczoną.

Do dyni dodajemy zblendowane z przyprawą piernikową banany (na płynnego szejka).

SAM_0768

SAM_0770

Potem dodajemy stopiony tłuszcz (płynny). Mieszamy.

SAM_0773

Dodajemy rodzynki (i inne owoce).

Następnie dodajemy mąki.

SAM_0776

Powstaje ciasto o konsystencji serka – nie lejące, ale dość gęste by nie dawało się wylewać na blaszkę – a przekładać łyżką.
Blaszkę warto posmarować tłuszczem i wysypać mąką (kokosową np.).

Przyozdobić na wierzchu wedle uznania (ja dodaję jeszcze jednego banana i suszone owoce).

I tyle. Pieczemy, studzimy, kroimy i jemy :))

SAM_0801

Na podobnej bazie ciastowej, równie szybko i łatwo zrobiłam też pyszne!
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE –
o których opowiem i podam przepis w jednym z kolejnych postów :))

Polecam, pysznie, dyniowe, sycące, słodko (choć nie przesłodko), bez jaj, bez mąk zbożowych, bez słodzików – dla alergików jak znalazł :)) I dość kruche.

SAM_0850

 

 

 

Obserwuj NATULE w social media: