• BROWNIE Piernikowe z BATATA i MARCHEWKI :)

    Wiem, wiem. Pora mało piernikowa. Ale ja tak uwielbiam przyprawy piernikowe, że ciasta z ich dodatkiem robię często i nie tylko zimową porą. Mam ulubioną gotową przyprawę Kotany, albo Dary Natury – ale sama…

  • Prosty sposób na ziemniaka – BABKA ZIEMNIACZANA

    Skrobię jadam dość rzadko, ale co kilka tygodni miewam ochotę na ziemniaka 🙂 Ostatnio zamarzyłam sobie Ziemniaczaną Babkę – dość tradycyjne w pewnych rejonach Polski danie. Proste, szybkie i całkiem smaczne. Babkę ziemniaczaną…

  • Wielka(nocna) SUROWA PASCHA

    Wielka – bo większa niż duża 🙂 A Nocna – bo warto by postała w lodówce noc, zanim zostanie wystawiona na stół 🙂 Może być też i oczywiście świątecznym deserem Wielkanocnym 🙂 Większość…

  • Paleo BISZKOPT KOKOSOWY z owocowym „daszkiem”

    Chciało mi sie czegoś słodkiego – kobiety czasem tak mają 😉 Owoce w postaci swieżej chwilowo mi się przejadły. W domu znalazłam: suszone daktyle, wiórki kokosowe, gęsi smalec, kilka jabłek …oraz sporo jaj i zapasteryzowany jesienią ubiegłego…

  • Dyniowy bezglutenowy piernik z szafranem

    A oto obiecany w tym „czekoladowym” poście przepis na pyszny Dyniowy bezglutenowy piernik. Ciasto to powstało dość spontanicznie. Mój Luby obdarował mnie dynią zakupioną na pobliskim bazarku. A ja nie miałam ochoty jej…

  • Surowa szarlotka po polsku ;)

    W Internecie roi się od przepisów na surową szarlotkę. Nie znalazłam jednak przepisu, który spełniałby moje kryteria, zatem poszukałam tylko inspirujących receptur (min tutaj: Blog Surowego Szefa ) i używając swojej wyobraźni oraz intuicji, przystąpiłam do…