-
Superfoods(owe) batony
Dziś post raczej ku inspiracji, a nie konkretny przepis. Ostatnio rzadko piję koktajle owocowe, do których kiedyś „upychałam” niektóre superfoodsy – takie jak maka, suszona róża, rokitnik, aronia, czasem nawet biofalowonoidy czy acerolę.…
-
Dyniowy Placek Piernikowy „na oko” z jajem i mąką owsianą
Naszło mnie ostatnio na placek o smaku piernikowym – z rozgrzewającym imbirem, cynamonem, kardamonem i słodką dynią 🙂 Jesień już się rozgościła na dobre 🙂 Robiłam już kiedyś wielokrotnie tzw. dyniowe/batatowe/marchewkowe pierniki. Tutaj link…
-
Chałwa z miodem (bez dodatku cukru) i słów kilka o Mydlnicy Lekarskiej
Dlaczego przy okazji chałwy chcę pisać o Mydlnicy Lekarskiej? Pewnie wielu z Was wie, ale może są i tacy, którzy pierwszy raz zetkną się z tym faktem. Pamiętam z dzieciństwa smak bułgarskiej (chyba…
-
Surowy Makownik (czyli makowiec inaczej)
Makowiec należy u mnie do grupy ciast, które piekę (robię) rzadko, raczej od święta. Ostatnio na Boże Narodzenie upiekłam makowiec na półkruchym spodzie z mąki z samopszy. Zapomniałam zamieścić przepis, także wpisuje na…
-
Paleo Baton Czekoladowy z owocami – prawie surowy :) z Macą i Żeń-szeniem!
Ostatnio naszło mnie na surowe słodkości. Surowa szarlotka już była (a tutaj wpis poczyniony dawno temu na trochę inną jej wersję), w planie surowy sernik (kiedyś była już surowa pascha), tylko o ser…
-
Surowa Szarlotka na orzechowym spodzie. Zachcianka wczesnowiosenna :)
Dziś szybki przepis na smaczną i surową szarlotkę. Można ją zrobić na 100% surową (czyli mówiąc w skrócie z samych nieprzetworzonych temperaturowo składników), ale ja użyłam masła z mleka pasteryzowanego, więc moja nie…
-
Piernik Dojrzewajacy Staropolski – ciąg dalszy
Po wielu tygodniach dojrzewania, przyszedł w końcu czas na upieczenie Staropolskiego Piernika, który dojrzewał „grzecznie” w misce. Dla tych, którzy nie czytali postu z przepisem – zapraszam najpierw tutaj. Zanim przystąpi się do…
-
Piernik Staropolski z mąki z płaskurki dojrzewający!
W ubiegłym roku jakoś przegapiłam dobry moment na zagniecenie piernika dojrzewającego, mimo, że moja dobra znajoma Kasia piecze taki dojrzewający piernik od lat (choć troszkę w nowoczesnej formie, bo dodaje sodę, mąkę białą…