-
Pomarańczowe Brownie z buraka (marchwi i bananów) bez glutenu
Dziś niedziela, dzień chyba targowy, bo przed świętami ostatnia niedziela… Ale ja nie o zakupach dziś, tylko o cieście, które ostatnio dość często robię i moim zdaniem – jak na warzywno-owocowego bezglutenowego gniotka,…
-
KREM 3 ZIOŁA – czyli cudowne maceraty z 5 ziół i łoje w jednym cudownym zielonym mazidle :)
Oj długo się zabierałam do tego wpisu… Ostatnio więcej pracuje poza Internetem to i rzadziej publikuję posty. Wyraźnie zwolniłam tempo 🙂 Może z powodu ostawienia kawy i herbat 🙂 Dziś mogę Wam już…
-
Czekoladowe ciasteczka z jabłek bez zbóż, ale tym razem z jajem. I jak można zagospodarować niektóre odpadki ;)
Trochę zadziorny tytuł. Ale ciastka wyszły wyśmienite. Ostatnio suszę małe jabłuszka odmiany „nie wiem jak się nazywają”. To stara odmiana z naszego ulubionego organicznego sadu,w którym rosną też inne odmiany jabłonek, dające jabłka…
-
WĄTRÓBKA – superfoods na każdą kieszeń + przepis na WĄTRÓBKĘ Z CEBULĄ I JABŁKIEM W TYMIANKU
Zainspirowana pomysłem Lauren (tutaj link), przypomniałam sobie o kapsułkach wątrobowych, które robimy – jako naturalny świetny suplement. Tak dużo pisze się i mówi o rożnych goji, acai, spirulinach, maca i innych superfoodsach ……
-
PIERNIK z DYNIĄ – bez jaj, bez zbóż, bez mleka, bez słodzików i cukru dodanego.
Ten przepis to spontaniczna i prosta (jak zwykle u mnie) modyfikacja tego przepisu na piernik dyniowy (link tutaj). Tym razem kombinowałam tak by nie używać w cieście jaj oraz pseudozbóż. Dzięki czemu wyszło…
-
Krem DLA BOBASA – MAMY – SPORTOWCA – czyli wiele w jednym CUDOWNYM ŁOJOWYM MAZIDLE
Długo dumałam nad tą recepturą, dlatego też chyba ostatecznie powstały dwie wersje KREMU DLA BOBASA, które równie dobrze mogą posłużyć także innym członkom rodziny 🙂 Najpierw powiem Wam jak zrobić pierwszą wersję…
-
KONFERENCYJNIE I ZLOTOWO – czyli ciekawe wydarzenia z udziałem moim (i Natule)
Ostatnie tygodnie to okres, w którym szczególnie dużo się dzieje. Poza tym, że ogród pięknie się zazielenił i dzięki mojemu Lubemu wygląda super – ja się głównie w nim opalam, albo czasem coś…
-
Surówka z pokrzywą i chrupiące placki z żołędzia – w wild city paleo stylu ;)
Zainspirowana zdjeciami Iwony Wierzbickiej aktualnie uczestniczącej w warsztatach z dzikiej kuchni u Łukasza Łuczaja… postanowiłam na szybko przyrządzić coś trochę w stylu wild paleo :). Pamiętam jak dziś, jak kilka lat temu szalałam na…