OCET MIODOWY

 

Jakiś czas temu Jakub postanowił zrealizować swój oryginalny pomysł na naturalnie fermentujący
SUROWY OCET z PLASTRÓW PSZCZELICH
z miodem, pierzgą, propolisem i woskiem pszczelim.

Kuba pozyskał plastry z pasieki organicznej w której nie używa się,
żadnych środków chemicznych,
środków leczniczych w tym kwasów, olejków oraz akarycydów i pestycydów.

P1100095

Plaster jest zbudowany całkowicie naturalnie przez pszczoły. Do budowy plastra oraz nagromadzenia miodu, pierzgi i propolisu pszczoły używały tylko nektaru kwiatowego, spadzi i pyłku, który same zgromadziły. Nie używano węzy z nie wiadomo jak przetworzonego w wysokich temperaturach sterylizowanego wosku. Nie dokarmiano pszczół także cukrem ani żadnym przetworzonym syropem. Co już to samo w sobie jest zupełnie wyjątkowe.

P1100017

Ten ocet o pięknej bursztynowej barwie powstał przez zalanie pokrojonych kawałków plastra niechlorowaną wodą.

P1100171

P1100002

Po fermentacji wosk został oddzielony i przetopiony do użycia w kosmetykach.

W skład octu wchodzi zatem:

  • surowy niefiltrowany niewirowany miód,
  • pierzga będąca zapasem pełnowartościowego fermentowanego białka oraz fosfolipidów
  • mleczko pszczele (pokarm dla larw i królowej)
  • propolis będący naturalną substancją wzmacniającą odporność i walkę z chorobami dla pszczół.

SAM_1842

Wszystkie substancje z powodzeniem wykorzystywane są w fitoterapii dla ludzi oraz stanowią jeden z bardziej pierwotnych naturalnych surowych pokarmów dla ludzi.

Na miód, pierzgę i mleczko pszczele składają się wszystkie minerały i witaminy na Ziemi oprócz przefermentowanych w kwas octowy węglowodanów także różnego rodzaju kwasy, minerały, enzymy, związki fenolowe, barwniki, bioflawonoidy, karetonoidy, antocyjany, pełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej i koloidy, fosfolipidy, tłuszcze, żywice, garbniki, m.in: kwas mlekowy, jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy; minerały: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, mangan, krzem, siarka; witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, K P, PP.

Poniżej linki do stron gdzie znajdziecie ciekawe opisy właściwości zdrowotnych poszczególnych produktów pszczelich:

miód: http://pszczelipark.pl/index.php/Sklad-chemiczny-miodu.html

propolis: http://pszczelipark.pl/index.php/Kit-pszczeli-propolis-.html

mleczko pszczele: http://pszczelipark.pl/index.php/Mleczko-pszczele.html

pierzga: http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21

Chemiczna analiza pierzgi

http://www.envirobee.com/beepollen3.htm

 

P1100175

 

Ocet charakteryzuje przyjemna woń o nucie miodowej i kwaśnej przypominającej zapach pierzgi.

W smaku oprócz smaku miodu i kwiatów wyraźne wyczuwalny jest smak pierzgi.

Nektar kwiatowy i kwiaty charakteryzują się jedną z najwyższych energii biowitalnych.

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze i energetyczne plastra pszczelego taki ocet może mieć olbrzymią leczniczą moc.

Ocet Miodowy to unikatowy i jedyny w swoim rodzaju produkt autorstwa Jakuba 🙂

Taki ocet niesie ze sobą nie tylko dawkę probiotycznych żywych mikroorganizmów octowych,
ale także zdrowotne właściwości produktów pszczelich.

Do czego używamy Octu Miodowego?

  • to doskonały dodatek do potraw, posmak miodowy i pierzgi daje jedyne w swoim rodzaju doznania smakowe.
  • to świetny wspomagacz trawienia – można go pić przed ciężkostrawnym posiłkiem (np 1 łyżka octu na 1/3 szklanki wody).
    Przyjmuje się, że ocet pity przed posiłkiem stymuluje wydzielanie soków trawiennych, a jak wiadomo prawidłowe trawienie w żołądku – to pierwszy krok do sukcesu trawienia (rzutuje na dalszy przebieg trawienia w jelicie, prawidłowo rozłożone przez kwasy i enzymy w żołądku pokarmy – głównie białka, są potem wchłaniane nie powodując na przykład nietolerancji czy alergii).
  • to świetny składnik toniku octowego do przemywania twarzy, ciała, włosów. jedna z propozycji rozcieńczenie: 1 część octu i 3 części wody.
    Tonik octowy normalizuje ph skóry oraz wzbogaca ją w dobre symbiotyczne bakterie (ocet nie jest pasteryzowany). Delikatnie złuszcza martwe komórki skóry (taki kwasowo enzymatyczny peeling wpłynie)
  • TUTAJ wpis na Blogu na temat wykorzystania octów winnych

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Podziel się