OCTY JABŁKOWE

Na tej stronie trochę pochwalę się dziełem Kuby – pysznymi, zdrowymi, surowymi octami jabłkowymi,
które my, nasza rodzina i przyjaciele, cenimy w kuchni i jako wspomagacze trawienia 🙂

Nasze OCTY JABŁKOWE

SAM_3874

SAM_3877

SAM_0747

SAM_0744

To niepowtarzalne jedyne w swoim rodzaju OCTY

Ręcznie robione (z ręcznie zbieranych jabłek)

Powstały w wyniku powolnej i naturalnej fermentacji niepasteryzowanego 100% soku jabłkowego

dość mocne dzięki czemu używa się ich mniej

P1090527

Jabłka użyte do produkcji Octu to owoce starych nietypowych odmian jabłoni

Jabłonki te owocują co 3-4 lata, nie są niczym opryskiwane – dzięki czemu owoce
niosą ze sobą mnóstwo składników odżywczych i nie mają chemii

Sad jest pięknie położony w rejonie województwa mazowieckiego

SAM_1657

WP_001856

Widok na Sad

chojnata2007_droga_jeep 027

Widok na Sad

IMGP0977

A ponoć to Ewa zerwała jabłuszko 😉 A tutaj nie Ewa tylko Jakub 🙂

SAM_2174

Jabłka nie były pryskane i myte, a sok z nich wyciśnięty, nie był poddawany procesowi pasteryzacji

Stąd sok taki nie potrzebuje żadnych dodatków drożdży, cukru czy wody

20111010284

Powstały OCET jest surowy – czyli niepasteryzowany

OCET powstał z czystego 100% soku wyciśniętego z całych jabłek i nie zawiera dodatku wody ani innych
służących fermentacji (np. cukru, drożdży co często czynią producenci octów)

20111010286

IMGP1012

Zawiera naturalny osad – OCET nie jest filtrowany

P1090833

Rozlewanie Octu do butelek

OCET fermentował się w szkle – a nie w plastiku – co ma także niebagatelne znaczenie jeśli chodzi o jakość i walory zdrowotne

P1090526

Fermentujący sok jabłkowy

P1090838

Matka Octowa (czyli kolonia mikroorganizmów octowych, które warunkują powstanie Octu)

P1090834

Rozlewanie Octu

Sesja zdjęciowa Octów 🙂

ZROBILIŚMY NASTĘPUJĄCE RODZAJE OCTU

 

Jabłkowy czysty

SAM_3876

Jabłkowy pomarańczowy – powstały w  wyniku maceracji
w occie skórek z ekologicznych sycylijskich pomarańczy
odmian tarrocco, moro oraz novelina

SAM_3880

P1090575

Pomarańcze sycylijskie zakupione w www.ecomania.com.pl

OCET Z CZARNYM BZEM (z owocami czarnego bzu)

Tutaj link do wyników badań na temat wysokiej zawartości substancji odżywczych w czarnym bzie:
http://www.phcog.com/article.asp?issn=0973-1296;year=2009;volume=5;issue=19;spage=213;epage=218;aulast=Ebrahimzadeh

SAM_0747

SAM_0756

OCET Z NUTĄ ZIOŁOWĄ

Dodatek ziela mięty i bylicy piołun czyni ten ocet wyjątkowym stymulatorem trawienia.
Smak ziół jest wyczuwalny w occie, przez co nie stanowi on raczej przyprawy do posiłków czy składnika marynat.

SAM_0744

SAM_0333

P1100098

OCET Z DZIKIMI OWOCAMI

Jedyna w swoim rodzaju kompozycja dzikich owoców – zatopiona w pysznym occie jabłkowym.
Witaminowo, antocyjanowo, bioflawonoidowy ocet o pięknej bordowo-fioletowo-bursztynowej barwie i wykwintnym smaku – to świetny dodatek do potraw i napojów.
W occie znalazły się owoce aronii, czeremchy, dzikiego bzu, dzikiej róży, głogu i tarniny.
W tym poście na blogu piszę więcej na temat właściwości zdrowotnych poszczególnych owoców.

SAM_2220


O walorach Octu Jabłkowego

OCET JABŁKOWY wykorzystujemy w kuchni:

– można nim przyprawiać szereg dań

– stosować jako „starter” do produkcji zakwasów owocowo-warzywnych (zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych)

– nieodzowny w doprawianiu surówek i sałatek

– wspaniale sprawdza się w marynatach do mięs

– łatwo z jego pomocą przygotować pyszną domową musztardę

OCET JABŁKOWY MA WALORY ZDROWOTNE

Ocet wypijany na czczo (rozcieńczony wodą) wspiera proces detoksykacji organizmu oraz zasila naszą florę bakteryjną
w pożyteczne szczepy bakterii.
Pozytywnie wpływa na metabolizm – pobudzając żołądek, a przez to i pozostałe organy, do produkcji soków trawiennych.
Dzięki czemu usprawnia proces trawienia, a co za tym idzie – przyswajania pokarmów.
Nasz surowy i niefiltrowany ocet wspaniale sprawdza się jako naturalny wspomagacz trawienia.
Osoby, którym ciężko przychodzi trawienie produktów przetworzonych, białkowych i tłuszczowych, mogą stosować napój pobudzający trawienie, który przygotowuje się z octu oraz wody (1 łyżka octu na 1/4 szklanki wody, wypić około 20 minut przed planowanym posiłkiem).

OCET JABŁKOWY wykorzystujemy jako
NATURALNY TANI KOSMETYK

W kosmetyce i pielęgnacji Ocet sprawdza się jako składnik tzw octów do ciała, odświeżających mgiełek oraz toniku do przemywania twarzy.
Takie kuracje doskonale wpływają na stan płaszcza wodno-lipidowo-balteryjnego naszej skóry, równoważąc ph skóry oraz delikatnie złuszczają martwy naskórek.
Po stosowaniu toniku octowego skóra staje się odświeżona, oczyszczona i przez to wyglądamy młodziej.
Tonik Octowy przygotowuje się w bardzo prosty sposób
poprzez wymieszanie octu z wodą w proporcji 1/3 części octu i 1 część wody.
Ocet do ciała można przygotować macerując przez 10 dni w naszym occie jabłkowym suszone zioła (np rumianek, szałwię, mięte, płatki róży). 100 ml maceratu (lub czystego octu pomarańczowego naszej produkcji) należy wymieszać z 20 ml wody. Tak przygotowanym płynem naciera sie ciało po kąpieli, potem można zastosować naturalne masełko do ciała lub krem,
najlepiej z biozgodnymi ze skórą ludzką tłuszczami 🙂

Tutaj ciekawy wykład Paula Check’a na temat walorów zdrowotnych Octu (po angielsku)

TUTAJ WPIS NA BLOGU na temat możliwych sposobów wykorzystania octu

Masz pytania w sprawie Octów – pisz bezpośrednio na adres natule.octy@gmail.com

W planie warsztaty z octowania, póki co my i nasi bliscy delektujemy się smakiem pysznego domowego octu 🙂

 P.S. Z Tych samych jabłek robiłam też przepyszne suszone talarki jabłkowe z cynamonem, imbirem i kardamonem.
Świetna zdrowa przekąska na zimowe wieczory. Tylko zimowe bo do wiosny suszone talarki nie przetrwały.
Pożarły je potwory jabłkowe – czyli głównie Ja 😉

SAM_2156

SAM_2212

FacebookTwitterGoogle+Podziel się