Pomarańczowe Trufle SZPICZAKI w natarciu. Superfoods i słodkość w jednym :D

I znów popełniłam SZPICZAKI.

SAM_3823

Chodziły za mną już jakiś czas, a przedwczoraj Mój Luby przytargał do domu piękne szpikowe kości (od sprawdzonego dostawcy).
Zatem nie ma bata – będę kulać trufle ze szpikiem – pomyślałam, a z kości ugotował się
bardzo esencjonalny wywar.

SAM_3802

Dziś Dzień Mamy – więc Szpiczaki na cześć Mamusi mojej, która tym razem jeszcze ich niestety nie skosztuje, ale to nie ostatnie moje Szpiczaki, więc następne będa tylko lepsze 🙂 I na pewno się załapie.

Tym razem zrobiłam je z tego co miałam pod ręką, a że ostatnio pod reką mam zwykle ekologiczne pomarańcze, to w Szpiczakach wylądowała ich skórka, nadajac im jednocześnie pyszny smak i zapach. Ach ten aromat kakaa i pomarańczy –
przecudowne połączenie.

Poprzednie Szpiczaki wyglądały tak

SAM_2592Ale wiecie co – niebawem będzie jeszcze przepis na ŁOJOLADKI,
które Mój Luby spożył w swe urodziny 🙂 …

 

P1090662

SUROWE SZPICZAKI POMARAŃCZOWE z ARONIĄ
(no bo jak mogło by być inaczej, Aronia to mój ulubiony owocek)

Składniki:

1 część szpiku (wygrzebanego z kości szpikowych)

1 część masła z surowego mleka

1 część oleju kokosowego

3 czubate łyżki kakao

2 żółtka

1 płaska łyżka miodu

skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko ekologiczne!)

zmielona suszona aronia (płaska łyżka)

garść drobnych (lub pokrojonych dużych) rodzynek

SAM_3803

Przygotowanie:

Szpik, masło, olej kokosowy, miód i żółtka utrzeć dokładnie na gładką masę. Dodać skórkę, ucierać. Dodać kakao. Dalej ucierać (trwa to chwilkę).

SAM_3806
Na końcu dodać aronie i rodzynki. Wymieszać. Wstawić o lodówki na około 40 minut.

SAM_3809

Następnie ukulać recznie trufelki i obtoczyć je w kakao 😀

SAM_3826

UWAGI:

– Można zamiast masła użyć tylko oleju kokosowego
(wtedy proporcje szpiku i oleju 1:1)

– Zamiast skórki z pomarańczy można użyć ekstarktu pomarańczowego,
albo dodać wanilię i zrobić Szpiczaki niepomarańczowe

– Ja użyłam kakao prażone takie zwykłe (nie używam surowego)

– Można pokusić sie na obtoczenie szpiczaków w wiórkach kokosowych lub potłuczonych migdałach lub orzechach włoskich

SAM_3801

p.s. Szpik jest bardzo zdrowy i to na surowo 🙂 

 

Zawarte na stronie treści to efekt moich doświadczeń, zdobytej wiedzy oraz własne refleksje na dany temat. Cenie sobie naturalne rozwiązania i je promuję. Ale decyzje w kwestii swojego zdrowia każdy podejmuje na własną odpowiedzialność. Dziękuję, ze tu zaglądasz 🙂 Pozdrawiam naturalnie. Asia

FacebookTwitterGoogle+Podziel się