Moje szybkie przetwory wczesnojesienne cz.1
Lubię proste przepisy na przetwory.
I takie szybkie i proste przetwory zwykle późnym latem robię.
W zależności od tego co jest dostępne (jakie owoce), robię głównie:
- musy jabłkowe bez cukru
- mus jabłkowy z jarzębiną
- musy brzoskwiniowe bez cukru
- powidła śliwkowe mało słodzone
- sok z czarnego bzu bez cukru
- musy z jeżyn/malin/porzeczek bez cukru
- keczup (w tym roku robiłam dwie wersje ze świeżych pomidorów i z dodatkiem koncentratu pomidorowego)
- suszone owoce (jabłka, aronia, jarzębina)
I to w zasadzie wszystko.
Mało, dużo....? Zależy kto ocenia :) Ostatnio dostałam od miłych i wspaniałych ludzi, skrzynkę rożnych przetworów w słoikach, zadziwiła mnie mnogość rodzajów. Jestem pełna podziwu dla gospodyni - dżemy z cukinii, truskawek, soki, musy... Kosz wspaniałości, dosłownie. Podziwiam i jestem wdzięczna za otrzymane dary, na pewno ucieszą nasze podniebienia zimą :)
I tak się zastanawiam czy to co ja robię jest warte opisywania?
Stwierdziłam jednak, ze tak. Że może komuś z Was spodobają się moje proste i szybkie przepisy. Zrobienie moich przetworów nie wiąże się z wielogodzinnym siedzeniem w kuchni. W międzyczasie można posiedzieć przy kompie, albo sprzątać mieszkanie :) Lub czytać :) Nie dodaję do większości z nich cukru, wiec w moim uznaniu, są zdrowsze, a przynajmniej mniej kaloryczne :) Moje metody są skuteczne i dotąd miałam tylko raz problem z musem brzoskwiniowym kilkoma słoikami, które się zepsuły. Myślę jednak, że źle wówczas przygotowałam słoiki i wieczka. Często zastanawiam się dlaczego niektórzy dają tak bardzo dużo cukru do przetworów. Podobno to konserwuje je na dłużej. Ale i tak są pasteryzowane najczęściej po zrobieniu, więc nie do końca rozumiem o co chodzi. Mam wrażenie, że bardziej chodzi o smak.
Nie namawiam nikogo usilnie do robienia przetworów według moich przepisów, ale polecam, spróbujcie zrobić sok z czarnego bzu bez dodatku cukru (może już nie w tym roku, bo już końcówka sezonu na czarny bez), ale można podobny zrobić z derenia czy aronii. Brzoskwinie, z których robię mus są dość mało soczyste, słodkie i o zwartym miąższu, parchate z zewnątrz, ale w środku żółtawe. Mus zatem wychodzi stosunkowo mało soczysty i nie muszę go długo dzięki gotować.
Zatem pewnie dużo zależy od owoców, które macie do dyspozycji. Z jabłek i gruszek także robię podobne musy, potem mam półgotowce do szarlotki, albo dodatek do placków czy naleśników, albo tak po prostu, do jedzenia. Jeśli chcecie, możecie słoiki dodatkowo pasteryzować tradycyjnie w garze, by mieć pewność, że dłużej postoją. Moje przetwory spokojnie wytrzymują rok/dwa, stoją w chłodnej piwnicy (około 16 st.C), co pewnie też ma dla ich trwałości znaczenie.
Zacznę od suszonych owoców.
SUSZENIE OWOCÓW to najprostszy sposób konserwacji surowców spożywczych i zielarskich.
Ja suszę zioła głównie na strychu, rozłożone na siatkach i tkaninach.
Owoce suszę w elektrycznych suszarkach do ziół/grzybów/owoców. Taka suszarka to moim zdaniem świetna inwestycja. Jej koszt to wydatek około 60-100 zł. My mamy dwie takie suszarki w domu i robię w nich mnóstwo rzeczy. Kiedyś suszyłam witariańskie chlebki, chipsy i tym podobne przekąski. Teraz susze w nich głównie talarki z jabłek. Jabłka, które suszę to jedna ze starych odmian z sadu rodzinnego, z którego zbieramy jabłka na sok do octu. Ta odmiana, którą susze jest dość specyficzna. Mało soczysty, jakby "watowaty" miąższ, świetnie się suszy, słodki.
Z jabłek wykrawam gniazda nasienne, kroje w plastry i rozkładam na tacach suszarki. Możne je posypać cynamonem, imbirem albo tarta suszoną skórką z pomarańczy.
Suszę także aronię, którą potem dodaję do ciast (na przykład do masy jabłkowej do szarlotki). Suszona jarzębinę, owoce czarnego bzu czy inne podobne, można użyć potem do przygotowania naparów/wywarów/intraktów do stosowania leczniczego, albo jako smakowo-zdrowotny dodatek do herbat ziołowych lub czarnych/zielonych.
MUSY OWOCOWE BEZ CUKRU
Moją metodę wypracowałam w toku wielu lat praktyki, na bazie potrzeby robienia przetworów niedosładzanych. Osobiście cenię sobie i lubię niedosładzane przetwory owocowe. Używam ich potem jako dodatku do deserów, ciast, do samodzielnego spożywania, czasem jako dodatek do sosów ostrych (chrzanowych - na przykład mieszam mus aroniowy z chrzanem i powstaje świetny sos do mięs), jako dodatek do pieczenia mięs.
Z jakich owoców robię te musy?
Z tego co mam pod ręką: zwykle jeżyny, porzeczki, maliny, jabłka, gruszki, aronia, brzoskwinie. Czasem robię jednorodne (na przykład tylko z jabłek i gruszek), a czasem mieszam (jabłka + gruszki, jabłka + brzoskwinie, jeżyny + porzeczki... itd).
Jak robię musy owocowe bez cukru?
Mój sposób jest da mnie bardzo prosty i stosunkowo mało pracochłonny.
- Owoce obieram, czasem opłukuję. usuwam grubą skórkę (na przykład z brzoskwiń albo z jabłek), pestki, nasiona, nadpsute części owoców. Kroje na większe kawałki i wrzucam do gara.
Aronię, jeżyny, maliny czy porzeczki tylko wrzucam i czekam aż w gotowaniu się rozpadną.
- Przykrywam i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Nie dodaję wody. Dusze pod przykryciem kilkanaście - kilkadziesiąt minut, czasem mieszając by zapobiec przypaleniu.
- Duszę do czasu aż owoce się rozpadną.
- Ugniatam ręczną zgniatarką (takim przyrządem z dziurkami, jak do robienia pure z ziemniaków). I to zwykle wystarcza. Lubię gdy w musie zostaną większe kawałki owoców. Jeśli potrzebuję zrobić mus bardzo gładki, masę wystudzam lekko i traktuje blenderem.Następnie już gotowy mus, o mało lejącej konsystencji (trochę wody zawsze z niego wyparuje) ponownie podgrzewam i wrzący przekładam do przygotowanych wcześniej słoików.
Jak przygotowuję słoiki do moich przetworów?
- Myję, a następnie przelewam je wrzątkiem - słoiki i i wieczka.
Do lekko ciepłych słoików przelewam wrzące musy. od razu zakręcam słoik i stawiam go wieczkiem do dołu na kilkanaście czasem godzin (do wystygnięcia).
Po wszystkim sprawdzam czy słoik "złapał" - to znaczy czy wieczko nie odstaje. Jeśli nie, to znaczy, że ta swoista "pasteryzacja" się udała.
Słoiki odstawiam do chłodnej piwnicy.
POWIDŁA ŚLIWKOWE
Robię powidła z małą ilością cukru. Do gotujących się śliwek dodaję o 3/4 cukru miej niż jest zwykle w przepisach. Dodaję na tzw. "oko" i na swój smak. Dodaję też cukier brązowy trzcinowy, który z uwagi na zawartość melasy, zawiera trochę soli mineralnych. Powidła smażę pod koniec przygotowywania, często mieszając. Gdy osiągną pożądaną gęstość (łyżka stoi w nich i nie opada na boki), również wrzące przekładam do przygotowanych słoików (metoda jak wyżej).
SOKI Z DZIKICH OWOCÓW BEZ DODATKU CUKRU
Dzikie owoce takie jak czarny bez, aronia - przerabiam też na soki. Zwykle robię sok z czarnego bzu, a aronie suszę lub robię z niej mus bez cukru.
Jak robię SOK Z CZARNEGO BZU bez cukru
- Opłukane owoce czarnego bzu wrzucam do gara, przykrywam szczelnie pokrywką, na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Mieszam i gotuję kilkanaście minut. Wyłączam gaz. Rozgniatam ręczną zgniatarką (jak wyżej), wyciskając z nich jak najwięcej soku.
- Uzyskaną w ten sposób pulpę z sokiem, ciepłą przecedzam przez gęstą gazę, na sicie. Wyciskam, tak by uzyskac jak najwięcej soku. Wyciśnięte resztki odrzucam, a sok zagotowuję.
- Wrzący przelewam do przygotowanych - jak pisałam wyżej - słoiczków. Stawiam na wieczku i zostawiam na kilka godzina, do wystygnięcia. Przechowuje w chłodnej piwnicy.
- Słoik z sokiem po otwarciu przechowuję w lodówce do kilkunastu dni. Robię sok w słoiczkach około 200 ml.
Przepis na MUS JABŁKOWY Z JARZĘBINĄ jest w tym poście - zapraszam.
Ale ja robię też Mus jabłkowy z dodatkiem jarzębiny bez cukru, w sposób, w jakim opisałam to wyżej i dodaję tylko kilka garści przemrożonej jarzębiny. Jeśli w smaku jest mało słodki, dodaję odrobinę cukru.
Został mi jeszcze do podzielenia się z Wami przepis - a właściwie dwa przepisy - na keczup pomidorowy z cukinią, czym planuję się z Wami podzielić niebawem. Taki keczup robię już od około 3 lat i jest świetny zwykle zjadamy go bardzo szybko :) Można go zrobić tak naprawdę o każdej porze roku kiedy mamy dostęp do cukinii, choć pewnie najlepiej zrobić to w sezonie na nią;
Dzięki za uwagę i pozdrawiam Was wczesnojesiennie :)