
Surowa szarlotka po polsku ;)
W Internecie roi się od przepisów na surową szarlotkę.
Nie znalazłam jednak przepisu, który spełniałby moje kryteria, zatem poszukałam tylko inspirujących receptur (min tutaj: Blog Surowego Szefa ) i używając swojej wyobraźni oraz intuicji, przystąpiłam do działania.
Efekt działania w kuchni widoczny poniżej 🙂
Polecam, szybki w wykonaniu, prosty, zachwycający oko i podniebienie oraz zdrowy deser 🙂
Który równie dobrze może stać się kolacją, śniadaniem albo obiadem 😉 Jak kto woli.
Niewtajemniczonym wspomnę, iż pojęcie „surowa” – oznacza fakt, iż dana potrawa przygotowywana jest ze świeżych składników i nie jest poddawana obróbce termicznej powyżej 42 st.C. To tak w skrócie. Taka metoda pozwala pożywieniu pozostać, mówiąc kolokwialnie, żywym.
Co w praktyce oznacza nieniszczenie enzymów, większości witamin oraz zwykle, choć nie w każdym przypadku, lepsze trawienie w naszych trzewiach. Moja fascynacją surową kuchnią (z ang. Raw Food) trwa od lat i z uwagi na jej zdrowotny aspekt, staram się jadąc jak najbardziej na surowo. Ale o tym więcej opowiem w przyszłości. A dziś prezentowana Szarlotka, jest wynikiem owej fascynacji.
Jako że staram się Wam prezentować przepisy, które są po pierwsze proste w wykonaniu, po wtóre – wykonane z lokalnych produktów (w moim przypadku z polskich), moją szarlotkę nazwałam polską.
Składniki:
Jabłka (około 1,5 kg) pochodzą z niedaleko oddalonego gospodarstwa sadowniczego. I jak zdradziła mi Pani sprzedająca, zaraz po oprysku spadł deszcz..który zmył chemie, czego efektem był niespecjalny wygląd jabłek. Pani ubolewała nad tym faktem, a ja właśnie na ten ich parchaty wygląd zwróciłam uwagę i z tego powodu zdecydowałam się na zakup. Jabłka ze skórką utarłam na tarce i dodałam:
Śliwki (około 6-8 szt) suszone, nasze, choć zwane węgierkami.
Miód (około 1,5 łyżki)
Orzechy włoskie (150g)
Surowe masło (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Wyłuskane i rozdrobnione orzechy włoskie wymieszałam z masłem oraz miodem (do smaku), tworząc zwarty spód i wyłożyłam nim formę.
Jabłka utarłam na tarce o dużych oczkach, dodałam przyprawy i około łyżkę lub trochę więcej miodu oraz sok z cytryny.
Na warstwę orzechową wyłożyłam jabłkową masę.
I gotowe 🙂
Szarlotkę warto serwować z ubitą na sztywno surową śmietaną kremową.
Z egzotycznych składników można, choć nie trzeba, dodać do jabłek cynamonu oraz soku z 1/2 cytryny.
Szarlotka jest przepyszna, sycąca i orzeźwiająca.
O jej smaku decyduje rodzaj jabłek jakich użyjesz.
In English
Raw Apple Pie (recipe):
– 1,5 kg apples (These what You like)
– 6-8 pc plum (dried, soaked before add)
– 250 gr walnuts (shelled, crushed)
– 2 or 3 tbsp raw honey (I used multiflorus)
– 2 tbsp raw butter
– eventually cinnamon and juice of 1/2 lemon
– raw cream
Mash the apples on a grater, add honey, sliced plums and mix.
Next, mix nuts with butter and a touch of honey. Form the bottom.
Then lay off the apple mass and decorate apple slices.
Put in the fridge for a few hours.
You can add cinnamon and lemon juice to apples.
Serve with whipped cream.
Galeria Szarlotki:

