Paleo / Raw Food

Wielka(nocna) surowa (Raw) pascha

Opublikowano:

Wielka - bo większa niż duża :) A Nocna - bo warto by postała w lodówce noc, zanim zostanie wystawiona na stół :)

Może być też i oczywiście świątecznym deserem Wielkanocnym :)

SAM_1591

Większość przepisów na Paschy - tradycyjne świąteczne "serniki" bez pieczenia, wywodzące sie z tradycji wschodniej  - prawią o ubijaniu śmietany i żółtek na parze, i podgrzaniu masy nabiałowej. Nie będę dyskutować z Tradycją i z technikami kulinarnymi.

Ale ja proponuję zrobić Paschę zupełnie surową. Skoro można - to dlaczego nie. Uważam, że jest zdrowsza niż taka podgrzewana, zwłaszcza jeśli używamy do jej przygotowania surowego nabiału. Jest według mnie bardziej wartościowa - bo ma w sobie zwyczajnie więcej życia - nie zniszczonego przez temperaturę oraz białka w postaci lepiej strawnej - bo także nie zmienionej temperaturowo. A z naturalnie podkwaszonego sera, zawiera także i lepiej strawne cukry.

Począwszy od surowych składników (czyli sera z nie pasteryzowanego mleka, surowego oleju kokosowego i masła, surowej śmietany i żółtek oraz suszonych owoców i surowego miodu) po sam proces przyrządzania - bez użycia wysokliej temperatury. A co tam - niech będzie "raw" :D

SAM_1563
Masełko
SAM_1565
Twaróg

Poza tym taką paschę robi sie dość szybko (chyba, że trzeba zmielić ser... ale jeśli jest mocno tłusty, śmietankowy - to nie jest to potrzebny zabieg).

Zapewniam Was, że jest smaczna - o ile smaczny jest ser, śmietana i masło :) Bo zimą i na poczatku wiosny można się naciąć na niesmaczny nabiał, gdy krowa na przykład dokarmiana jest kiszonką...

SKŁADNIKI:

- 1 kg tłustego sera (wiejski twaróg, najlepiej z kwaśnego mleka, tłusty, z chudego pascha wyjdzie bardziej sypka i mniej smaczna)

- około 1/3 szklanki śmietany kremowej (tłustej śmietany także z surowego mleka) - śmietanę można ewentualnie pominąć w przepisie

- około 200 g masła (najlepiej oczywiście z  nie pasteryzowanego mleka)

- 50 gr oleju kokosowego (też nie używam innego niż extra vergin nierafinowany)

- 5 żółtek

- około 1/3 szklanki miodu (słodkośc można sobie podregulować dając mniej lub wiecej miodu). Miodu nie uznaję innego (do jedzenia na surowo) niż miód nie podgzrewany.

- bakalie różnej maści - suszone morele, daktyle, rodzynki, aronia, namoczne w wodzie przez noc orzechy włoskie - obrane ze skórki, migdały

- skórka z pomarańczy - ja mam z eko sycylijskich pomarańczy - może byc ususzona - utarta albo swieża, lub pokrojona podgotowana z miodem.

- świeże pomarańcze do przystrojenia (lub na przykład suszone owoce i mandarynki)

- wanilia suszona lub alkoholowy ekstrakt

P1090575

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka ucierać z miodem na puszystą masę.

Dodać leko ocieplone masło i olej kokosowy. Ucierać do uzyskania gładkiej puszystej masy.

SAM_1578

SAM_1579

Dodawać partiami ser i ucierać nadal.

SAM_1581

Gdy masa będzie dość gładka, dodajemy skórkę pomarańczową, wanilię, następnie bakalie (pokrojone).

SAM_1583

Całość pownna być dość gesta.

SAM_1584

Pzrekładamy do miski wyłożonej tetrą. Wierzch (potem to będzie spód paschy) wysypałam wiórkami kokosowymi. Wkładamy całość do lodówki na wiele godzin.

SAM_1589

Po schłodzeniu pascha powinna też stwardnieć. Wtedy możemy ją przełożyć na talerz i przystroić owocami.

SAM_1593

Warto poeksperymentowac z takim szybkim prostym przepisem na surowy serowy deser. To w zasadzie swoista wersja sernika, bez pieczenia, bez dodawania maki i skrobii. Z uwagi na większą zawartość tłuszczu - masa stwardnieje a pascha powinna być dość kremowa. Nie wiem jak Wam sie to widzi, ale mnie naprawdę taki deser smakuje bardzo.

Mojemu Lubemu także - i to najważniejsze ;)

Smacznego!