Paleo / RawPaleo,  Przepisy kulinarne,  Zdrowie

BROWNIE Piernikowe z BATATA i MARCHEWKI :)

Wiem, wiem. Pora mało piernikowa. Ale ja tak uwielbiam przyprawy piernikowe,
że ciasta z ich dodatkiem robię często i nie tylko zimową porą.
Mam ulubioną gotową przyprawę Kotany, albo Dary Natury – ale sama też ostatnio zrobiłam mieszankę z: imbiru, cynamonu, goździka, gałki muszkatołowej,
skórki pomarańczowej, kurkumy i też było pysznie.

Ostatnio chodziły za mną bataty, zakupiłam nawet kilka. Czekały na swój dzień.

I dziś moje Kochanie – w nawiązaniu do Ziemniaczanej Babki, którą ostatnio upiekłam i przez kilka dni ze smakiem konsumowałam, zapytał czy może z BATATA
też można zrobić babkę?

Hm, pomyślałam. Słodki to korzeń, a i dużo go nie miałam akurat.
Ale za to sporo marchewki leżało obok.
Zatem stwierdziłam – co tam, znowu będzie piernik :))

SAM_3766

Tym razem z dodatkiem mąki żołędziowej i kokosowych wiórków.

Szybko, łatwo i pysznie wyszło.

Ciasto jest dość wilgotne, ale nie zakalcowate. Nie, nie. Jest całkiem kruche w swej wilgotności. Pysznie umiarkowanie słodkie (słodzikiem był tylko banan)
i z domieszką naszej ulubionej aronii 🙂

SKŁADNIKI (póki pamiętam, bo ciasto to spontaniczny miks, jak często u mnie):

SAM_3754

1 dojrzały banan (na zdjęciu jest niedojrzały bo pierwsza wersja była taka by dodać skrobiowego banana, ale zdecydowałam się ostatecznie na dojrzałego)

– około 400 gr babatów

– około 250 gr marchwi

100 ml mleka (może być kokosowe)

3 jaja

3 łyżki przyprawy korzennej piernikowej

4 łyżki mąki żołędziowej

4 łyżki wiórków kokosowych

3 czubate łyżki oleju kokosowego (był w formie stałej, wiec były czubate)

płatki migdałowe (2 łyżki) – opcjonalnie

suszona aronia (llub rodzynki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obrane bataty i marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami (nie te co trą na papke, tylko te mniejsze oczka). Wymieszać.
Banana zblendować z mlekiem, jajami i przyprawą piernikową. Dodać do korzeni. Wymieszać.

SAM_3756
Olej kokosowy roztopić do postaci płynnej i dolać do masy. Wymieszać.
Dodać mąkę i wiórki. Wymieszać. Dodać aronię. Zamieszać.

SAM_3757

Ciasto powinno być gęstawe ale nie twarde, także nie lejące.
Takie mniej więcej jak na placki ziemniaczane.

Wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami kokosowymi.

SAM_3759

Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi (można też położyć plasterki banana albo posypać wiórkami).

Piec około 45 minut w piekarniku w temp. około 180 st.C
(mój piekarnik nie ma termometru, robię na czuja ;)).

TUTAJ przepis na gryczanego piernika z dynią 🙂 Tez pyszny.

I pycha gotowe 🙂 Pewnie będzie lepsze na drugi dzień – o ile do tego dnia dotrwa 🙂

SAM_3768

Polecam i smacznego!

 

 

Obserwuj NATULE w social media: