Brownie piernikowe z batata i marchewki
Wiem, wiem. Pora mało piernikowa. Ale ja tak uwielbiam przyprawy piernikowe, że ciasta z ich dodatkiem robię często i nie tylko zimową porą. Mam ulubioną gotową przyprawę Kotany, albo Dary Natury - ale sama też ostatnio zrobiłam mieszankę z: imbiru, cynamonu, goździka, gałki muszkatołowej, skórki pomarańczowej, kurkumy i też było pysznie.
Ostatnio chodziły za mną bataty, zakupiłam nawet kilka. Czekały na swój dzień.
I dziś moje Kochanie - w nawiązaniu do Ziemniaczanej Babki, którą ostatnio upiekłam i przez kilka dni ze smakiem konsumowałam, zapytał czy może z BATATA też można zrobić babkę?
Hm, pomyślałam. Słodki to korzeń, a i dużo go nie miałam akurat. Ale za to sporo marchewki leżało obok. Zatem stwierdziłam - co tam, znowu będzie piernik :))
Tym razem z dodatkiem mąki żołędziowej i kokosowych wiórków.
Szybko, łatwo i pysznie wyszło.
Ciasto jest dość wilgotne, ale nie zakalcowate. Nie, nie. Jest całkiem kruche w swej wilgotności. Pysznie umiarkowanie słodkie (słodzikiem był tylko banan) i z domieszką naszej ulubionej aronii :)
SKŁADNIKI (póki pamiętam, bo ciasto to spontaniczny miks, jak często u mnie):
- 1 dojrzały banan (na zdjęciu jest niedojrzały bo pierwsza wersja była taka by dodać skrobiowego banana, ale zdecydowałam się ostatecznie na dojrzałego)
- około 400 gr babatów
- około 250 gr marchwi
- 100 ml mleka (może być kokosowe)
- 3 jaja
- 3 łyżki przyprawy korzennej piernikowej
- 4 łyżki mąki żołędziowej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego (był w formie stałej, wiec były czubate)
- płatki migdałowe (2 łyżki) - opcjonalnie
- suszona aronia (llub rodzynki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane bataty i marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami (nie te co trą na papke, tylko te mniejsze oczka). Wymieszać. Banana zblendować z mlekiem, jajami i przyprawą piernikową. Dodać do korzeni. Wymieszać.
Olej kokosowy roztopić do postaci płynnej i dolać do masy. Wymieszać. Dodać mąkę i wiórki. Wymieszać. Dodać aronię. Zamieszać.
Ciasto powinno być gęstawe ale nie twarde, także nie lejące. Takie mniej więcej jak na placki ziemniaczane.
Wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami kokosowymi.
Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi (można też położyć plasterki banana albo posypać wiórkami).
Piec około 45 minut w piekarniku w temp. około 180 st.C (mój piekarnik nie ma termometru, robię na czuja ;)).
TUTAJ przepis na gryczanego piernika z dynią :) Tez pyszny.
I pycha gotowe :) Pewnie będzie lepsze na drugi dzień - o ile do tego dnia dotrwa :)
Polecam i smacznego!