Przepisy kulinarne

Prosty sposób na ziemniaka - babka ziemniaczana

Opublikowano:

Skrobię jadam dość rzadko, ale co kilka tygodni miewam ochotę na ziemniaka :)

Ostatnio zamarzyłam sobie Ziemniaczaną Babkę - dość tradycyjne w pewnych rejonach Polski danie.

SAM_3730 Proste, szybkie i całkiem smaczne.

Babkę ziemniaczaną można jeść solo, z sosami, na ciepło, na zimno, jak ktoś lubi - to nawet z keczupem ;) Byle nie z takim byle jakim.

Do sporządzenia babki najlepiej nadają sie niewodniste ziemniaki - dobre są ubiegłoroczne, nie młode (ja takich właśnie użyłam). Może macie jeszcze w piwnicy takie ziemiaki - warto je zatem tak wykorzystać :) Wyjątkowo dobra odmiana mi się trafiła (w prezencie z resztą, dziękuję Kasiu), dzięki czemu i sam efekt końcowy był dobry. Rodzaj i smak ziemniaka decyduje o tym bezwględnie.

W Polsce jest ponoć ponad 120 odmian ziemiaka... ale na rynku popularnych jest tylko kilka odmian. Tutaj fajny artykuł o pyrkach :)

W każdym razie jeśli chcesz trochę poekspermentować z ziemniakiem - polecam takie danie.

Jest oczywiście bezglutenowe, bezmączne i tanie - bo boczek/słonina, cebula i ziemniaki - to chyba jedne z najtanszych produktów.

SKŁADNIKI:

- ok 2 kg ziemniaków

- 1 duża cebula

- 1 ząbek czosnku

- 200-250 gr surowego boczku/słoniny

- 4 jaja

- zioła (ja dodałam majeranek, rozmaryn, tymianek, gałkę muszkatołową, kminek - świeże lub suszone)

- sól, pieprz

- plastry boczku/słoniny - do obłożenia ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce (ja utarłam na najmniejszych oczkach, ale nie tych które robią z produktu totalną paćkę - bo nie lubie sobie kaleczyć rąk ;) . Oczywiście można użyć jakiegoś malaksera.

Boczek/słoninę - pokroić drobno, topić na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni i stopi, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, zioła. Chwilę podsmażyć.

P1090663

Do utartych ziemniaków dodać boczek z ziołami, posolić, popieprzyć, wymieszać. Na końcu dodać jaja. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do formy do pieczenia (wielkość i kształt - dowolny).

Na wierzchu obłożyć ciasto plastrami surowego boczku lub słoniny.

Piec w temperaturze około 180 st.C kilkadzisiąt minut - do czasu aż się ładnie przyrumieni a patyczek drewniany będzie wychodził z ciasta suchy.

SAM_3733

Jest to podstawowy przepis na babkę - w moim wydaniu. Można dodać do niej przed pieczeniem jeszcze drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Albo grzybki... Nie musisz dodawać czosnku, a za to dodać troche przyprawy curry np...

Babkę można jeść na zimno - pokrojoną w plastry, polać sosem (na przykład grzybowym) lub odsmażyć plastry na patelni.

SAM_3732

Bardzo dobrze smakuje na zimno po prostu z solą :)

SAM_3728

Ważne by babka była tłusta - inaczej będzie wiórowata i mniej smaczna moim zdaniem.

Smacznego :)