
Prosty sposób na ziemniaka – BABKA ZIEMNIACZANA
Skrobię jadam dość rzadko, ale co kilka tygodni miewam ochotę na ziemniaka 🙂
Ostatnio zamarzyłam sobie Ziemniaczaną Babkę – dość tradycyjne w pewnych rejonach Polski danie.
Proste, szybkie i całkiem smaczne.
Babkę ziemniaczaną można jeść solo, z sosami, na ciepło, na zimno, jak ktoś lubi – to nawet z keczupem 😉 Byle nie z takim byle jakim.
Do sporządzenia babki najlepiej nadają sie niewodniste ziemniaki – dobre są ubiegłoroczne, nie młode (ja takich właśnie użyłam).
Może macie jeszcze w piwnicy takie ziemiaki – warto je zatem tak wykorzystać 🙂
Wyjątkowo dobra odmiana mi się trafiła (w prezencie z resztą, dziękuję Kasiu), dzięki czemu i sam efekt końcowy był dobry.
Rodzaj i smak ziemniaka decyduje o tym bezwględnie.
W Polsce jest ponoć ponad 120 odmian ziemiaka…
ale na rynku popularnych jest tylko kilka odmian.
Tutaj fajny artykuł o pyrkach 🙂
W każdym razie jeśli chcesz trochę poekspermentować z ziemniakiem – polecam takie danie.
Jest oczywiście bezglutenowe, bezmączne i tanie – bo boczek/słonina, cebula i ziemniaki – to chyba jedne z najtanszych produktów.
SKŁADNIKI:
– ok 2 kg ziemniaków
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 200-250 gr surowego boczku/słoniny
– 4 jaja
– zioła (ja dodałam majeranek, rozmaryn, tymianek, gałkę muszkatołową, kminek – świeże lub suszone)
– sól, pieprz
– plastry boczku/słoniny – do obłożenia ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce (ja utarłam na najmniejszych oczkach, ale nie tych które robią z produktu totalną paćkę – bo nie lubie sobie kaleczyć rąk 😉 .
Oczywiście można użyć jakiegoś malaksera.
Boczek/słoninę – pokroić drobno, topić na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni i stopi, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, zioła. Chwilę podsmażyć.
Do utartych ziemniaków dodać boczek z ziołami, posolić, popieprzyć, wymieszać.
Na końcu dodać jaja. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy do pieczenia (wielkość i kształt – dowolny).
Na wierzchu obłożyć ciasto plastrami surowego boczku lub słoniny.
Piec w temperaturze około 180 st.C kilkadzisiąt minut – do czasu aż się ładnie przyrumieni a patyczek drewniany będzie wychodził z ciasta suchy.
Jest to podstawowy przepis na babkę – w moim wydaniu.
Można dodać do niej przed pieczeniem jeszcze drobno pokrojoną i podsmażoną kiełbasę.
Albo grzybki… Nie musisz dodawać czosnku, a za to dodać troche przyprawy curry np…
Babkę można jeść na zimno – pokrojoną w plastry, polać sosem (na przykład grzybowym) lub odsmażyć plastry na patelni.
Bardzo dobrze smakuje na zimno po prostu z solą 🙂
Ważne by babka była tłusta – inaczej będzie wiórowata i mniej smaczna moim zdaniem.
Smacznego 🙂
Obserwuj NATULE w social media:

