#ekojestem,  edukacja,  INCI kosmetyków,  Zdrowie

Tajemnicze INCI: alkohole aromatyczne – pachnące – alkohole w kosmetykach cz.3

Dziś będzie pachniało 😉 Pora na kolejną grupę alkoholi, które używane są powszechnie w kosmetykach, ale nie tylko.

Dziś mowa o alkoholach aromatycznych, które kryją się pod nazwami:

  • Alkohol Benzylowy (INCI: Benzyl Alkol), fenylometanol (pachnie jasminem, trochę też hiacynetm i różą)
  • Alkohol Cynamonowy (INCI: Cinnamyl Alcohol),  3-fenylo-2-propenol (imituje zapach hiacyntów)
  • Alkohol Amylocynamonowy (INCI: Amylcinnamyl Alcohol),  2-pentylo-3-fenyloprop-2-en-1-ol
  • Alkohol Anyżowy (INCI: Anisyl Alcohol), Alkohol 4-metoksybenzylowy

Co to są alkohole aromatyczne?

To grupa organicznych związków chemicznych, występujących w naturze w roślinach w postaci wolnej lub w postaci estrów (jako substancje zapachowe).

Alkohole te otrzymywane są także w procesie syntezy albo redukcji, w wyniku reakcji chemicznych.

Alkohole aromatyczne najczęściej tworzą kompozycje zapachowe – więc wykorzystywane są szeroko w przemyśle perfumeryjnym.

Wymienione alkohole pełnią funkcje aromatyczne – nadają zapach, ale niektóre z nich są przydatne w kosmetykach także dla innych celów.

Wszystkie jednak znajdują się na liści potencjalnych alergenów – więc warto to mieć na uwadze, kiedy kosmetyki z ich zawartością mają styczność ze skórą alergików.

Dla przemysłu kosmetycznego określone są normy stężeń użycia tych alkoholi w produktach.

Dla przypomnienia, olejki eteryczne są także na liści potencjalnych alergenów 🙂 I one też zawierają w składzie alkohole aromatyczne (między innymi fenylometanol oraz alkohol fenyloetylowy).

Poniżej skupię się na szerszym opisaniu najczęściej używanego alkoholu aromatycznego – Benzyl Alkoholu.

Czym jest Benzyl Alkohol i czy jest bezpieczny?

Tę substancję zwaną inaczej fenylometanolem, w kosmetykach stosuje się także jako:

  • konserwant (który przedłuża trwałość kosmetyku, ale działa także już po otwarciu i używaniu produktu zapobiegając nadkażeniu go przez niechciane mikroorganizmy – na przykład kiedy aplikujemy krem palcem, możemy go nakadzić).
  • rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych (łączących się z wodą).
  • regulator lepkości (powoduje rozrzedzenie kosmetyku)
  • to bezbarwna ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie

Jako konserwant może występować w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 1%.

A gdy jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych, to maksymalne dopuszczalne stężenia w produkcie wynosi: 0,001% dla kosmetyku niespłukiwanego oraz 0,01 dla spłukiwanego.

Alkohol benzylowy jest zatem bezpiecznym składnikiem, pod warunkiem używania go w bezpiecznych określonych stężeniach. Trzeba tez mieć na uwadze, że nie powinien on znajdować się w produktach dla alergików.
Ilość alkoholu beznylowego uważana za bezpieczną dla dorosłego człowieka wynosi około 30 ml 0.9% roztworu lub 0,5 ml/kg masy ciała (przy spożyciu).

Benzyl Alkohol jest też akceptowalnym składnikiem w kosmetykach „naturalnych” dopuszczonych przez Ecocert

Można go także zakupić w sklepach z półproduktami kosmetycznymi, czasem w parze z innym konserwantem – DHA (kwasem dehydrooctowym).

Taka mieszanina dostępna jest na przykład w Zrób Sobie Krem https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/DHA-BA-konserwant-akceptowany-przez-Eco-cert/207 i można ją stosować w kosmetykach spłukiwanych oraz w niespłukiwanych. Dzięki niej nasz domowy krem będzie mógł stać poza lodówką, zwłaszcza jeśli w składzie kremu jest faza wodna.

Z uwagi na bardzo małą toksyczność duet DHA BA jest polecany do konserwowania produktów dla dzieci i niemowląt, dla alergików, do produktów stosowanych w okolicach ust i oczu, żeli do depilacji, produktów łagodzących skutki oparzeń słonecznych itp. Mieszaniny konserwującej DHA BA nie należy stosować w produktach aerozolowych.

Ale pamiętajmy, że Beznyl Alkohol i inne substancje aromatyczne (w tym olejki eteryczne) nie powinny znaleźć się w składzie preparatów dla alergików.

Alkohol benzylowy utlenia się do kwasu benzoesowego, a ten wraz z jego pochodnymi stosowany jest szeroko nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale też farmaceutycznym i spożywczym.

Ciekawostki:

  1. Pomimo, że uznano kwas benzoesowy za bezpieczny i nieszkodliwy dla ludzi, to jednak odnotowano pewne toksyczne i szkodliwe efekty jego stosowania. Także i tutaj liczy się dawka oraz indywidualna reakcja (uwaga alergicy). Kwas benzoesowy może być drażniący dla skóry i oczu, a miejscowe jego stosowanie może powodować pokrzywkę, rumień i szczypanie. Te działania niepożądane wynikają prawdopodobnie z indukcji syntezy dużych ilości prostaglandyny D2 i rozszerzenia naczyń krwionośnych skóry.
  2. Alkohol Benzylowy został dopuszczony w 2009 roku do użycia w preparatach dla ludzi zwalczających wszawicę (do 5% w produkcie).
  3. Lista alergenów składników kompozycji zapachowych: Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxy-citronellal, Isoeugenol, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxy-methylpentylcyclohexencarboxaldehyd, Anisyl alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol,  2-(4-tert-Butylbenzyl)propionaldehyd (Lillal) / Butylphenyl-Methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamaldehyd, d-Limonene, Methyl heptin carbonate, 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten2-one Alpha-Isomethyl Ionone, Oak Moss and Treemoss Extract.

Za tydzień zajmę się ostatnią grupą alkoholi, które także wzbudzają wiele kontrowersji, choć odpowiednio stosowane są bezpieczne a ich działanie zostało dobrze przebadane. Zapraszam.

Źródła:

– Alkohole w produktach leczniczych stosowanych na skórę, Halina Car, Anna Sadowska, Radosław Stefaniuk, Zakład Farmakologii Doświadczalnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, NZOZ RAD-MED, Przychodnia Lekarzy Rodzinnych w Łosicach

– http://organeoblog.pl/alkohole-w-kosmetykach-naturalnych/
– https://biotechnologia.pl/kosmetologia/czy-kazdy-alkohol-w-kosmetykach-jest-zly,18719

– http://www.kosmetologia-naturalnie.pl/2016/03/alkohol-w-kosmetykach-czy-kazdy-ma.html

– https://biotechnologia.pl/kosmetologia/cudowna-moc-emolientow,18492

– http://trytosaveit.blogspot.com/2017/09/alkohole-w-kosmetykach-czemu-suza.html

http://www.kosmopedia.org/encyklopedia/benzyl_alcohol,358/

https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/DHA-BA-konserwant-akceptowany-przez-Eco-cert/207

https://www.kierunekfarmacja.pl/artykul,57136,sekret-inci-co-kryje-sie-w-kosmetykach-i-dlaczego.html

– https://www.vichy.pl/blog/benzyl-alcohol-w-jakich-produktach-mozesz-go-znalezc/vmag64779.aspx

https://www.guiltfree.pl/blog/2017/05/15/poliole-alkohole-cukrowe/
– https://www.medonet.pl/zdrowie,glikol—rodzaje–dzialanie–wlasciwosci-i-zastosowanie,artykul,1726021.html

https://www.medonet.pl/zdrowie,gliceryna—wlasciwosci-i-opinie,artykul,1726123.html
– wikipedia
https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/PROPANEDIOL-glikol-roslinny/1025
https://cosibella.pl/Propanediol-blog-pol-1585205484.html

– strony ecospa.pl

– http://www.kosmopedia.org/bezpieczenstwo_kosmetykow/szkodliwe_skladniki_kosmetykow/

Obserwuj NATULE w social media: