Wege mus do ciała z lawendą i miętą
Mój hit - Mus Czekoladowa Ekstaza to ostatnio moja ulubiona receptura na lekki balsam do ciała. W najbliższym czasie zrobię go także w wersji z dodatkiem połyskującego pigmentu :) Będzie pięknie podkreślał opaleniznę, którą mam nadzieję sobie sprawić (o ile słońce pozwoli) na przygotowaną wcześniej skórę - traktowaną peelingami (przepisy na peelingi znajdziecie także we wpisie tutaj i tutaj).
Wege Mus postanowiłam zrobić bez wosku, ale z odrobiną surowego miodu (mój ulubiony naturalny humektant - czyli substancja nawilżająca).
Wege Mus postanowiłam też wzbogacić moimi ulubionymi maceratami z mięty i z lawendy. Ale można sobie wyczarować inny macerat i dodać go do recepturki.
Do Musu dodaję tlenek cynku i dzięki temu otrzymuję świetny naturalny krem do opalania.
O ochronie przeciwsłonecznej można poczytać w tym wpisie tutaj. A tymczasem warto do Musu Wege dodać wspomniany tlenek cynku (np w ilości 20% lub więcej) i cieszyć się skutecznością tego mazidła w ochronie przed nadmiernym słońcem.
Podstawowa receptura Musu Wege Lawenda z Miętą nie zawiera jednak tlenku cynku. Ale za to zawiera odrobinę skrobi, która nadaje musowi jeszcze bardziej jedwabistą konsystencję.
Zatem, do dzieła!
SKŁADNIKI na około 120g Musu
- masło karite nierafinowane - 40g
- macerat z ziela miety i lawendy na maśle karite - 30g
- olej z awokado - 10g
- olej z ostropestu - 2g
- miód surowy - 3g
- olej kokosowy - 30g
- witamina E - 1g
- spirytus - 2 ml
- skrobia - 3g
- olejki eteryczne ok 15 kropli (lawenda i mięta)
UWAGI:
- Masło Karite można zastąpić częściowo np masłem cupuacu, olej kokosowy olejem babassu.
- Nie wspominam już że karite można zastąpić częściowo łojem wołowym.
- Miód surowy warto dodać, ale można też dodać Dpanthenol w mniej więcej tej samej ilości.
- Oleje z awokado i z ostropestu można zastąpić innymi - nawet tymi bardziej "kuchennymi" - jak winogronowy, z ryżu, oliwą, lnianym, z pestek dyni czy słonecznikowym.
- Macerat ziołowy można zrobić z innych, niż ja polecam tutaj, ziół - na przykład z rozmarynu, rumianku, nagietka...
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mus robimy w dwóch fazach, które potem ze sobą łączymy.
- Przygotowanie fazy ciepłej (nie przegrzewamy): karite należy roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Schłodzić. Ubijamy do postaci masełka.
- Przygotowanie fazy zimnej: mieszamy ze sobą pozostałe składniki (tłuszcze, skrobię, miód, spirytus, wit. E).
- Wymieszane dodajemy do ubitego masła shea. Mieszamy i schładzamy.
- Po schłodzeniu masy raz jeszcze ubijamy i dodajemy olejki eteryczne.
- Gotowe
Mus w temperaturze powyżej 21 st.C będzie raczej się topił, warto go więc trzymać w chłodzie albo w lodówce.
W wersji z tlenkiem cynku - dodajemy go do ubitego już musi i razem dobrze mieszamy mikserem (ubijamy).