INCI kosmetyków,  Zdrowie

Tajemnicze INCI: Alantoina – składnik sprzyjający gojeniu i odnowie skóry.

Dziś o składniku bardzo pomocnym i potrzebnym w pielęgnacji i leczeniu skóry.

Mnie osobiście alantoina – bo to o niej dziś mowa – kojarzy się w pierwszej kolejności z aptecznym specyfikiem, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa, a i teraz po niego zdarza mi się sięgać, z Alantanem Plus 🙂 Może i Ty znasz tę maść 🙂

Planuję zrobić na blogu jej recenzję, ale zanim to, chciałabym dziś przybliżyć bardziej ten ciekawy składnik, powszechnie stosowany w kosmetykach i dermoceutykach.

Alantoina to pochodna mocznika, chemicznie zwana 5-ureidohydantoiną

INCI: Allantoin

Ten krystaliczny proszek o ph około 4,5 – 6 rozpuszcza się w wodzie – nie więcej niż 0,5% .
To ważna informacja, zwłaszcza jeśli samodzielnie kręcisz kremy.
Alantoina rozpuszcza się także w alkoholach.

Występująca w postaci proszku, nie jest najłatwiejszym w stosowaniu półproduktem. Aby się rozpuścić nie tylko potrzebuje odpowiedniej ilości wody, ale także lubi wyższą temperaturę. A po wystudzeniu roztworu, zaczyna często na powrót krystalizować.
Także użycie jej w domowych recepturach wymaga małej wprawy, ale warto poćwiczyć 😉

Stężenie alantoiny w kosmetyku jest ograniczone rozpuszczalnością w wodzie

Jest to substancja aktywna, która występuje w niektórych roślinach – często w ich korzeniach, ale także i innych częściach zielnych. Na przykład może znany Ci żywokost lekarski, a konkretniej jego korzeń, zawiera około 1,5 – 2% alantoiny.

Alantoina obecna jest też w korzeniach fasoli, soi, w zielu i korzeniu żmijowca czy w zielu farbownika 🙂 Te ostatnie porastają często dzikie nieużytki i można je stosunkowo łatwo zebrać i przetworzyć, a potem użyć w celach pielęgnacyjnych. Alantoinę zawierają także zarodki ryżu czy pszenicy.

Napiszę więcej jeszcze o żmijowcu i farbowiku w jednym z kolejnych wpisów, a tymczasem wracając do alantoiny…

Alantoina znajduje szerokie zastosowanie w farmacji i w kosmetyce

Sprawdza się w preparatach do cery suchej, trądzikowej, alergicznej.

Jak może kojarzysz, znajduje się ona także często w produktach po opalaniu, łagodzących podrażnienia skórne – także w pudrach i zasypkach. Ponadto często występuje w składzie szamponów i dezodorantów.

W moim dezo aloesowym także znalazła swoje miejsce 🙂

Alantoina jest częstym składnikiem leków dermatologicznych.

 

Dlaczego alantoina jest dobra dla skóry i jakie ma działanie?

  • przyśpiesza proces złuszczenia się martwych komórek naskórka, przez co sprawia, że skóra staje się gładsza.
    Alantoina ma udokumentowane właściwości keratolityczne (rozkłada wewnątrzkomórkową keratynę i wpływa na demosomy stanowiące połączenia pomiędzy korneocytami /martwymi komórkami zlokalizowanymi w warstwie rogowej naskórka/).
    Według przeprowadzonych badań in vitro 0,2% alantoiny działa na warstwę rogową naskórka porównywalnie z 10% roztworem mocznika.
  • dzięki właściwościom przyspieszającym proliferację komórek nabłonka, alantoina przyspiesza odbudowę naskórka, a przez to skóra znacznie łatwiej zachowuje większą ilość wody oraz odbudowuje ochronny płaszcz hydrolipidowy.
  • Czyli Alantoina działa nawilżająco. Sprzyja zatrzymywaniu wody w naskórku oraz odbudowywaniu płaszcza hydrolipidowego.
  • działa regenerująco i stymuluje proces gojenia się ran /stymuluje podziały komórkowe w skórze/
  • ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka
  • zmniejsza pieczenie skóry i łagodzi jej podrażnienia i zaczerwienienie
  • zmniejsza drażniące działanie innych substancji zawartych w preparacie
  • działa też przeciwzapalnie

Warto pokreślić, że alantoina nie zatyka porów skórnych (jest to substancja niekomedogenna)

  • koi wywołany suchością skóry i jej podrażnieniem dyskomfort
  • może chronić przed pojawieniem się łupieżu i łuszczenia skóry
  • wspomaga leczenie łupieżu, łuszczycy, świądu, rybiej łuski, rogowca i azs.
    W chorobach tych, między innymi w wyniku procesu zapalnego, dochodzi do zmian w obrębie warstwy rogowej naskórka polegających na nieprawidłowym jej rozroście (nadmierne złuszczanie).
  • pomaga niwelować szorstką i wysuszoną oraz zgrubiałą skórę (na przykład na kolanach czy łokciach, albo dłoniach)
  • zmniejsza widoczność blizn
  • wykazuje korzystne działanie także w obecności emolientów w preparacie

Czy alantoina jest bezpieczna oraz przeciwskazania w stosowaniu alantoiny

Alantoina, jak każda substancja czynna może mieć działanie niekorzystne i powinna być stosowana z umiarem i w określonych ilościach.

Jako, że jest to substancja dobrze przebadana i od dawna używana w farmacji, używana z zgodnie z zaleceniami, jest dobrze tolerowana i pomocna w poprawianiu stanu skóry.

Używanie maści z alantoiną odradza się definitywnie osobom, które mają rozległe, ropne bądź sączące się zmiany skórne.

Alantoina może wywołać podrażnienie skóry i miejscowe stany zapalne.

W kosmetyce alantoina łączona jest często z kwasem borowym, a takiego preparatu nie należy nakładać na duże powierzchnie skóry czy wspomniane głębokie rany (do tego sączące się czy ropne), ponieważ może dojść do wchłonięcia przez organizm kwasu borowego.

W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach i ludziach alantoina i jej pochodne wykazują wysokie bezpieczeństwo stosowania. Nie wykazują ani miejscowego, ani ogólnego działania toksycznego i drażniącego. Alantoina w stężeniach 0,5-2% została zaklasyfikowana przez Food and Drug Administration do kategorii substancji farmaceutycznych o wysokim bezpieczeństwie stosowania.

Interakcje alantoiny z wit. A i wit. D3 oraz D-pantenolem

  • Stosowana z wit. A i D3 powoduje szybszą regenerację naskórka.
  • Wykazuje synergizm z d-panthenolem w zakresie działania przeciwzapalnego i łagodzącego ból.

Myślę, że także i z tego powodu moja receptura na dezo z aloesem przynosi takie efekty. Nie bez powodu receptura zawiera panthenol, a także alfabisabolol 🙂 Przepis na dezodorant znajdziesz w tym wpisie 🙂 (klik)

Kiedy i do jakiej skóry stosować preparaty z alantoiną?

Kosmetyki i preparaty z alantoiną warto stosować na:

  • skórę suchą, łuszczącą się
  • skórę podrażnioną, zaczerwienioną
  • skórę trądzikową
  • skórę alergiczną
  • skórę odwodnioną
  • zaleczone blizny (celem ich zmiękczenia i spłycenia i lekkiego rozjaśnienia)

Preparaty zawierające alantoinę polecane są również wspomagająco w przypadku suchości skóry towarzyszącej schorzeniom dermatologicznym, takim jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wyprysk kontaktowy czy rybia łuska 9a także oparzenia, owrzodzenia). Taka terapia uzupełniająca preparatami zawierającymi alantoinę znacząco łagodzi objawy i wpływa na poprawę komfortu życia pacjenta.

Źródła:

 

Obserwuj NATULE w social media: