Lodowy zawrót głowy - czyli wegańskie lody paleożercy ;)
Chciałam się z Wami podzielić banalnie prostym przepisem na domowe PYSZNE ZDROWE LODY
I to nie będzie mrożone mięso ;)
- Lody z owocami jagodowymi i wiśniami
Lody, które robię dla siebie i bliskich - od lat. Zajadamy się nimi zawsze ze smakiem. Kiedyś jako weganka witarianka bywało, że jadałam je na śniadania ;) W Internecie znajdziecie pewnie mnóstwo wariacji na temat tego typu lodów - z zieloną herbatą, z kawą... I pewnie, warto eksperymentować, ale czasem człowiek nie ma ochoty na jakieś eksperymenty. Dlatego ja polecam prosty przepis, intuicyjny bardziej i zależny od tego - na co mamy ochotę.
Zawsze fajnie jest też zaskoczyć miło gości, bo o dziwo?! Mało kto takie lody robi w domu.
Przyznam, że ja do końca nie rozumiem dlaczego? Może z niewiedzy, może z wygody - nie wiem.
- Lody z mango i awokado
Ja w każdym razie nie objadam się jakimiś tam nestle czy grycanami.
A gdy mam ochotę na niebanalny, pyszny i zdrowy - bo surowy, bo owocowy - POSIŁEK.
Mykam do kuchni, napadam na zamrażalnik, tnę, wrzucam do malaksera... Bzy-brrr i gotowe.
- Moje zapasy na lody (awokado, banany, mango, jeżyny, truskawki itd...)
Sposób podania jest kwestią drugorzędną ;)
Często zajadam lody prosto z małego podręcznego malaksera :)) wtedy gdy robię porcje tylko dla siebie. Dla większej ilości osób, warto użyć pojemniejszego sprzętu. Można także sięgnąć po blender - choć ten spowoduje, że lody będą bardziej przypominały zmrożonego lekko szejka.
Dlatego ja wolę malakser. Mój ma moc 500watt co w zupełności sprawia, że radzi sobie z mrożonymi owocami.
Bo to właśnie z nich te PYSZNE LODY się robi.
Jakie zatem owoce użyć do zrobienia lodów?
Kilka dni wcześniej (albo godzin) trzeba je sobie zamrozić - to tak na marginesie.
Podstawą są BANANY.
Tylko UWAGA! - Banan musi być dojrzały.
Po drugie - banany najlepiej do mrożenia obrać i w całości poukładane obok siebie, pomrozić. Leniuchom polecam jednak obranie przed mrożeniem - bo potem jest masakra z obieraniem...
BANANY - co najmniej takie jak na zdjęciach, a lepiej jeszcze bardziej dojrzałe.
Dodam, że zwykle dojrzałe banany sprzedawane są z rabatami albo wręcz wyrzucane, bo o zgrozo! z czym i ja się w jednej ze swoich prac spotykam, ludzie wolą lekko zielone skórką i niedojrzałe w środku banany... Ich sprawa. Ale lody z takich bananów wyjdą w smaku raczej blee. Więc nie polecam.
I co dalej?
Mrozimy inne owoce. Albo sięgamy czasem po kupne. - Truskawki - Maliny - Jeżyny - Wiśnie - Porzeczki - Ananas - polecam - lody ananasowe są pycha! - Mango (też dojrzałe i tez wychodzi pycha!) - Awokado - jeśli jest dojrzałe i kremowe (np odmiany Hass) to spisze się w lodach super. - No i co tam chcecie jeszcze i lubicie. Pewnie DURIAN śmierdziuszek też byłby rewelacyjny do lodów - ale ja go nie lubię :P
- Mango przed zamrożeniem
Poza owocowymi można zrobić na bazie bananów - lody CZEKOLADOWE (dodając po prostu kakaa - surowe lub prażone), WANILIOWE - dodając ekstrakt waniliowy lub pestki z laski wanilii, MIĘTOWO-CZEKOLADOWE (dodając ekstrakt z mięty i kakao)...
Jak zrobić najprostsze lody świata?
Po prostu, zamrożone owoce warto wyciągnąć na 15 minut przed robieniem z zamrażalnika (latem nie jest to konieczne). Kroimy je na kawałki (łatwo się kroją) i wrzucamy do malaksera.
Lody będą bardziej kremowe gdy będą zawierały więcej bananów (czyli np co najmniej 1/2 bananów i 1/2 innych owoców) i awokado (te dojrzałe). Gdy użyjecie mniej bananów - lody będą bardziej wodniste i sorbetowe.
Broń boże dawać jakiś cukier, miód czy coś jeszcze! Wyjdzie przesłodkie obrzydlistwo...
Lody z dojrzałych bananów są bardzo słodkie, ponoć nawet słodsze niż te kupne jakieś tam badziewia (taką mam opinie dzieci, które jadły te moje lody). Ja nie mam porównania za bardzo.
No i tyle. Pokrojone owoce malaksujemy do uzyskania gładkiej masy. Zwykle kilka minut. Warto poczekać cierpliwie.
Zrobi się masa, która jeszcze da się nawet uformować łyżką w lekko rozpływające się kulki. Zimą zdarzało mi się (gdy temperatura otoczenia była poniżej 20 st.C) dodawać do zamrożonych owoców trochę świeżego niezmrożonego banana. Ułatwiało to blendowanie. Ale latem owoce szybko się rozpływają... więc nie ma takiej potrzeby.
Lody waniliowe czy czekoladowe - robimy z samych bananów - plus kakao/wanilia.
Można dodać surowej zamrożonej śmietany... Albo polać śmietaną i domowej roboty nalewką alkoholową ;)
P O L E C A M !!!
Takie LODY dla zdrowia i ochłody (kurcze, hasła propagandowe wymyślam jak za komuny..;))