Kosmetyki naturalne DIY,  Produkty Pszczele,  Zdrowie

Masło CZEKOLADOWE! do ciała – hit na wiosnę i lato :)

Zima się kończy – choć trudno powiedzieć, że w tym roku zima w ogóle u nas cokolwiek zdziałała zimowo… 🙂

W każdym razie, pomyślałam, że za takie masełko – na wiosnę, Twoja skóra może Ci podziękować 🙂

Skóra po zimie zwykle jest bardziej przesuszona, podrażniona. Suche powietrze w domu (od ogrzewania CO, klimatyzacji), nie sprzyja jej nawilżeniu. 
Tłuszcze zawarte w masełko pomogą skórze się zregenerować i zatrzymać wilgoć. Dla zwiększenia efektu nawilżenia, smaruj masełkiem wilgotną skórę (np. po kąpieli albo spryskaj ją delikatnie hydrolatem albo mgiełką z naparu ziołowego, albo posmaruj się po wyjściu spod prysznica).

A do tego Masełko pełne wartościowych olejów, z dodatkiem prawdziwej czekolady – działa bosko na zmysły.
Mietowo-mandarynkowy aromat miło orzeźwia. 

Jeśli chcesz możesz sobie zrobić masełko o zapachu wanilii albo pomarańczy… Lub nie dodawać olejków eterycznych w cale – dzięki czemu masełko będzie delikatnie pachnieć czekoladą kokosową.

Prosty przepis, ze składników, z których część możesz mieć w swojej kuchni. A resztę dokupisz w drogerii albo w sklepie zielarskim (lub w internecie).

Pamiętaj także, że niektóre oleje możesz zastąpić innymi. Podam zastępniki poniżej.

No to nie ma co gadać tylko czas działać 🙂

POTRZEBUJESZ SKŁADNIKI (ok. 120g = 250ml objętościowo)

  • masło karite nierafinowane – 50
  • masło kakaowe  – 15g
  • olej kokosowy nierafinowany – 35g
  • czekolada gorzka 75 – 90% – 10g
  • olej z pestek winogron – 10g
  • wosk pszczeli nieoczyszczony – 2g
  • skrobia – 3 g
  • spirytus – 2 ml (opcjonalnie)
  • olejki eteryczne – 10 – 15 kropli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło karite, masło kakaowe, czekoladę i wosk oraz olej winogronowy umieść w misce i podgrzewaj w kąpieli wodnej do całkowitego roztopienia wszystkich składników. Wymieszaj. Zdejmij z „ognia” i do jeszcze ciepłej mieszanki dodaj olej kokosowy nierafinowany. Wymieszaj. Olej się roztopi. 

Całość wstaw do lodówki i schłodź. Masa stwardnieje.

Wyciągnij i zacznij ubijać mikserem (końcówki do ubijania piany). Ubijaj kilka minut do uzyskania puszystej masy. Wstaw jeszcze na chwilę do lodówki. Wyciągnij, dodaj skrobię, spirytus oraz olejki eteryczne i jeszcze chwilę ubijaj.

Masełko gotowe 🙂

Przełóż do wyparzonych słoiczków (masełko zwiększy objętość, więc przygotują większy słoiczek).

Przechowuj w chłodzie – w lodówce, albo w  temperaturze poniżej 20 st.C, gdyż w cieple masełko może zacząć lekko się rozpuszczać i zmieniać konsystencję.

PORADY i WSKAZÓWKI oraz ZAMIENNIKI NIEKTÓRYCH SKŁADNIKÓW:

  • Masło kakaowe możesz zastąpić masłem karite, łojem twardym (np. wołowym, kozim), masłem klarowanym.
  • Olej winogronowy możesz zastąpić dowolnym innym olejem dobrej jakości 🙂 
  • Możesz nie dodawać wosku pszczelego -wówczas dodaj 4 g więcej masła kakaowego albo karite.
  • Oleju kokosowego nie przegrzewaj – gdyż traci wówczas na wartości.
  • Olejki eteryczne możesz dodać takie jak lubisz – nawet kwiatowe (np. z drzewka różanego, ylang-ylan albo neroli lub lawendowy).
    Może też nie dodawać olejków w ogóle.
  • Zamiast olejków eterycznych możesz użyć jadalnego ekstraktu waniliowego w płynie – kilka kropli.
    Możesz pokusić się o dodanie odrobiny wanilii prawdziwej z laski 🙂 Możesz też dodać kilka kropli jadanego ekstraktu wanilinowego (takiego do ciast).
  • Zamiast wosku pszczelego możesz użyć wosku roślinnego.
  • Czekoladę najlepiej użyć 75- 90% tak by miała jak najmniej cukru. Ale możesz też za eksperymentować z 60% 🙂 
    Ale spokojnie – odrobina cukru jest korzystna 🙂 Będzie działać jak humektant – czyli nawilżać. Więc nie bój się go w tej recepturze.
  • Jeśli chcesz by masełko miało większe walory regeneracyjne, dłuższą datę użycia oraz walory prozdrowotne dla skóry – dodaj około 1 ml ekstraktu propolisowego w  płynie (wtedy nie dodawaj już spirytusu).
    Możesz też dodać odrobinę miodu płynnego do masełka (około 1/4 łyżeczki do herbaty) – na etapie ubijania.
Obserwuj NATULE w social media:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *