SOK z MARCHWI i KISZONEJ KAPUSTY – napój probiotyczny i sposób na detox
Dziś – w ramach mojej surowej scieżki 😉
prezentuję Wam SOK z warzyw.
Taki sok to świetna multiwitamina i skarbnica wielu minerałów.
A przez duży udział kapusty kiszonej, staje się pysznym orzeźwiającym napojem probiotycznym, ze sporą zawartoćią siarki – pozytywnie wpływajacej na nasz organizm.
Napoje probiotyczne proponowałam Wam już wczsniej – w tym wpisie –
były to opcje fermentowane.
Dzisiejsza propozycja to sok wyciśnięty ze swieżych warzyw
z dodatkiem soku z kapusty kiszonej.
Produkty użyte do wyciśnięcia – najlepiej by były organiczne.
Ja z radością takich ostatnio używam.
Kapusta kiszona własnej roboty – o moim kiszeniu możecie poczytać w tym wpisie.
SKŁADNIKI NA SOK (na około 500 ml):
– 1 kilogram marchwi
– 1 mały korzeń pietruszki
– kilka łodyg selera naciowego
– kapusta kiszona (około 400 g)
– mały kawałeczek imbiru
(Można dodać także dwie garście szpinaku albo sałaty lub innej zieleniny – ja chwilowo nie dysponowałam organicznie uprawianą zieleniną).
Sok wyciskać najlepiej w wolnoobrotowej wyciskarce – najmniej traci wówczas na wartości produkt końcowy. Ale możecie też użyć zwykłej sokowirówki.
I gotowe.
Polecam swieże soki warzywno-zieleninowe z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Świetna opcja na wiosenny detox 🙂
Nam zostało sporo kapusty w piwnicy – jest przepysznie miękka i ładnie sfermentowana.
Idealna do jedzenia ale także doskonała na sok.
p.s.
Z pulpy marchewkowej przygotowałam pyszne babeczki piernikowe o mocnym posmaku pomarańczy (po dodaniu do pulpy gesiego smalcu, jajek, miodu, daktyli, rodzynek, odrobiny mleka i pół kilograma mąki gryczanej, przyprawy piernikowej z Darów Natury oraz tartej skórki ze świeżej pomarańczy). Szybko, niechlujnie trochę i wyszły 🙂
p.s. Zdjęcie babeczek robione późną nocną porą 😉
Na pewno raz jeszcze je upiękę i chętnie w przyszłosci podzielę się z Wami przepisem.
Mniam!
Obserwuj NATULE w social media:
