Sok z marchwi i kiszonej kapusty - napój probiotyczny
Dziś - w ramach mojej surowej scieżki ;) prezentuję Wam SOK z warzyw.
Taki sok to świetna multiwitamina i skarbnica wielu minerałów.
A przez duży udział kapusty kiszonej, staje się pysznym orzeźwiającym napojem probiotycznym, ze sporą zawartoćią siarki - pozytywnie wpływajacej na nasz organizm.
Napoje probiotyczne proponowałam Wam już wczsniej - w tym wpisie - były to opcje fermentowane.
Dzisiejsza propozycja to sok wyciśnięty ze swieżych warzyw z dodatkiem soku z kapusty kiszonej.
Produkty użyte do wyciśnięcia - najlepiej by były organiczne. Ja z radością takich ostatnio używam.
Kapusta kiszona własnej roboty - o moim kiszeniu możecie poczytać w tym wpisie.
SKŁADNIKI NA SOK (na około 500 ml):
- 1 kilogram marchwi
- 1 mały korzeń pietruszki
- kilka łodyg selera naciowego
- kapusta kiszona (około 400 g)
- mały kawałeczek imbiru
(Można dodać także dwie garście szpinaku albo sałaty lub innej zieleniny - ja chwilowo nie dysponowałam organicznie uprawianą zieleniną).
Sok wyciskać najlepiej w wolnoobrotowej wyciskarce - najmniej traci wówczas na wartości produkt końcowy. Ale możecie też użyć zwykłej sokowirówki.
I gotowe.
Polecam swieże soki warzywno-zieleninowe z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Świetna opcja na wiosenny detox :) Nam zostało sporo kapusty w piwnicy - jest przepysznie miękka i ładnie sfermentowana. Idealna do jedzenia ale także doskonała na sok.
p.s.
Z pulpy marchewkowej przygotowałam pyszne babeczki piernikowe o mocnym posmaku pomarańczy (po dodaniu do pulpy gesiego smalcu, jajek, miodu, daktyli, rodzynek, odrobiny mleka i pół kilograma mąki gryczanej, przyprawy piernikowej z Darów Natury oraz tartej skórki ze świeżej pomarańczy). Szybko, niechlujnie trochę i wyszły :)
p.s. Zdjęcie babeczek robione późną nocną porą ;)
Na pewno raz jeszcze je upiękę i chętnie w przyszłosci podzielę się z Wami przepisem.
Mniam!