Paleo / Raw Food

Sok z marchwi i kiszonej kapusty - napój probiotyczny

Opublikowano:

Dziś - w ramach mojej surowej scieżki ;) prezentuję Wam SOK z warzyw.

P1090626

Taki sok to świetna multiwitamina i skarbnica wielu minerałów.

A przez duży udział kapusty kiszonej, staje się pysznym orzeźwiającym napojem probiotycznym, ze sporą zawartoćią siarki - pozytywnie wpływajacej na nasz organizm.

Napoje probiotyczne proponowałam Wam już wczsniej - w tym wpisie - były to opcje fermentowane.

Dzisiejsza propozycja to sok wyciśnięty ze swieżych warzyw z dodatkiem soku z kapusty kiszonej.

Produkty użyte do wyciśnięcia - najlepiej by były organiczne. Ja z radością takich ostatnio używam.

Kapusta kiszona własnej roboty - o moim kiszeniu możecie poczytać w tym wpisie.

SKŁADNIKI NA SOK (na około 500 ml):

- 1 kilogram marchwi

- 1 mały korzeń pietruszki

- kilka łodyg selera naciowego

- kapusta kiszona (około 400 g)

- mały kawałeczek imbiru

P1090623

(Można dodać także dwie garście szpinaku albo sałaty lub innej zieleniny - ja chwilowo nie dysponowałam organicznie uprawianą zieleniną).

Sok wyciskać najlepiej w wolnoobrotowej wyciskarce - najmniej traci wówczas na wartości produkt końcowy. Ale możecie też użyć zwykłej sokowirówki.

I gotowe.

P1090626

Polecam swieże soki warzywno-zieleninowe z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Świetna opcja na wiosenny detox :) Nam zostało sporo kapusty w piwnicy - jest przepysznie miękka i ładnie sfermentowana. Idealna do jedzenia ale także doskonała na sok.

p.s.

Z pulpy marchewkowej przygotowałam pyszne babeczki piernikowe o mocnym posmaku pomarańczy (po dodaniu do pulpy gesiego smalcu, jajek, miodu, daktyli, rodzynek, odrobiny mleka i pół kilograma mąki gryczanej, przyprawy piernikowej z Darów Natury oraz tartej skórki ze świeżej pomarańczy). Szybko, niechlujnie trochę i wyszły :)

P1090624

P1090632

P1090635

p.s. Zdjęcie babeczek robione późną nocną porą ;)

Na pewno raz jeszcze je upiękę i chętnie w przyszłosci podzielę się z Wami przepisem.

Mniam!